Július végéig nem érkezik lehűlés

Hazánk légköri helyzetét a Nyugat-Európa felett örvénylő markáns ciklon és a Kelet-Európa felett elhelyezkedő anticiklon által meghatározott, közös, déli, délnyugati áramlási mező alakítja.
A ciklon előoldalán Afrika felől forró, az időszak kezdetén még változó, majd egyre csökkenő nedvességtartalmú légtömegek sodródnak, illetve szaharai eredetű por is érkezik a magasban.

Változás napokig nem történik, július végéig az Alföldön tartós és erős kánikula ígérkezik.

Egyedül északnyugaton lehet egy-egy napra elviselhetőbb a hőség, a hullámzó frontrendszer hatására.

A havi átlaghőmérséklet tekintetében valószínűleg a 2021-es július lesz a legmelegebb 1901 júliusa óta.

Részletes előrejelzés:
Hétfőn reggel északkelet, kelet felé tovább halad a határ menti területeken záporokat, zivatargócokat okozó labilis légtömeg és a szakadozó, vékonyodó, csökkenő felhőzet mellett több órára kisüt a nap.
Délutántól, de kiváltképp az esti óráktól, az északi, észak-nyugati országrészt érintően újabb záporokat, zivatarokat adó csapadékmező átvonulása valószínű. A déli, délkeleti szelet élénk lökések kísérik.
A legmelegebb órákban 32-37 fok közé szökik a hőmérő higanyszála, a magasabb értékeket az Alföld délkeleti vidékein mérhetjük.

Screenshot 20210725 225029
Hétfőn mérhető maximumok – OMSZ

Kedden a hétfőihez hasonlóan alakul az időjárás hazánk térségében, a napsütéses időszakokat követően késő délután és este többfelé, de főleg északi megyéinkben, záporok, zivatarok fordulhatnak elő az érkező, újabb labilisabb légtömeg hatására. 
A délnyugatira forduló légáramlás élénk marad, de zivatarok környezetében viharos széllökések várhatóak.
A reggeli minimumok 17-24, míg a napi maximumok 32-38 fok között szóródnak.

Szerdán, csütörtökön, illetve kezdetben még pénteken is tartós, fokozódó hőségre van kilátás.
Jobbára száraz idő lesz, fátyol- illetve gomolyfelhőkkel a sok vagy zavartalan napsütés mellett. Napközben csak elvétve lehet zápor, zivatargóc, este, éjszaka főként csütörtökön szórványosan is lehetséges a kialakulásuk.
Összességében azonban kiváló strand- és nyaralóidő ígérkezik.
A délnyugati szél a nappali időszakban élénknek adódik, mely folyamatosan szállítja a kontinens belseje felé a Szahara felől érkező forró léghullámokat.
A csúcsértékek szerdán 32-38, csütörtökön 33-38, pénteken 34-40 fok között alakulnak.

A hétvégén a bevezetőben említett hullámzó frontrendszer eléri nyugati országrészünket, ezért szombaton a Dunántúl nyugati felén mérséklődik, megszűnik a kánikula, míg keletebbre tartja magát a fülledt hőség, 32-36 fok közötti értékekkel.
Újra megnő a záporok, zivatarok kialakulásának az esélye és bizony nagyon heves, károkozó zivatarok is kialakulhatnak.
Vasárnapra keleten is mérséklődik a hőség, várhatóan már ott sem haladja meg a 34-35 fokot a csúcs, míg nyugaton sokfelé 30 fok alatt maradhat jó pár fokkal.

Az előttünk álló héten az éjszakák sem sok felfrissülést ígérnek, nagy területen nem süllyed 20 fok alá a minimum, azaz trópusi éjszakák sorozata következik az érintett tájakon.
Ebből kifolyólag a napi középhőmérséklet országszerte 25 fok felett alakul, sőt többfelé meghaladhatja a 27, az Alföldön a 29 fokot!

Borítókép: Ann-Katrin Schiweck, előrejelzés: Pap Áron