Pár nap és szárazabb nyáridő érkezik

A hidegörvény még két napig meghatarozója lesz az időjárásnak, majd észak felől szárazabb, hűvösebb nyáridő érkezik.

Vasárnap a több-kevesebb napsütés mellett gyorsan emelkedik majd a hőmérséklet, nagy területen újra 30 fok felé várható, kiemelten keleten, északkeleten 34-35 fok körüli értékek is előfordulnak.
Az erősen megnövekvő gomolyfelhőzetből egyre többfelé, különösen az északi és nyugati megyékben alakulnak majd ki zápor, zivatargócok, akár vonalas elrendeződést alkotva és köztük intenzívebb zivatarcellák is lehetnek.
Gyakran megélénkül az északi, északkeleti szél zivatartoktól függetlenül is.

A jövő hét elején lassan, de gyengül és távolodik a hétvége fülledt, konvektív eseményeiért felelős légörvény.

Screenshot 20210719 044427
Hétfőn jelentős csapadék érkezik még – ZAMG

Hétfőn a napos-gomolyfelhős ég ellenére még újabb záporok, zivatarok alakulnak ki szórványosan (legkisebb eséllyel észak-nyugaton), a déli területeken pedig újabb felhőszakadás-szerű csapadék. Eközben egy hidegfront érkezik és mögötte frissebb, szárazabb léghullámok sodródnak felénk északnyugat felől, élénk, olykor erős északias légárammal.
A hét első felében napközben 24-30 fok között szóródnak majd a csúcsértékek, hétfőn a tartósabban záporos, zivataros tájakon azonban ennél hűvösebb is előfordulhat, mindössze 21-22 fok körüli értékekkel.

Keddtől a napsütés kerül fölénybe a „szép idő” gomolyok mellett, ekkor már csak az ország keleti felén lehet futó zápor, zivatargóc. Az északi, északnyugati szél élénknek mutatkozik.
Az éjszakák hűvösebbek lesznek, sok helyen 15 fok köré, néhol az alá süllyedhetnek a minimumok, sőt a völgyekben 10 fok alatti érték sem kizárt.

Screenshot 20210718 174329
Keddi időkép kellemes hőértékekkel – Meteoeradar

Szerdától a hétvégéig kitart ez az eseménytelen, gomolyfelhős nyári idő, 25-30, 26-31 fok közötti maximumokkal és kellemes éjszakákkal. Az előttünk álló hét végéig a 35 fok feletti forróság tehát nem tér vissza!

Előrejelzés: Pap Áron
Borítókép: Györkő Zsombor