Intenzív csapadékot hoznak a hétvégi zivatarok

A hidegörvény meghatározója marad a hétvége időjárásának is: több helyen intenzív, nagy mennyiségű csapadék várható.

A dél-nyugatról délre áthelyeződő hidegörvény áramlási rendszerében változó nedvességtartalmú, az eddigieknél valamivel alacsonyabb hőmérsékletű, de még így is elég meleg levegő érkezik fölénk.

Részletes előrejelzés:
Péntek hajnalban nyugaton derült vagy gyengén felhős, keletebbre változóan felhős égboltra számíthatunk. A minimumok 14-23 fok között szóródnak.
A hidegörvény hatására délkelet, dél felől erőteljesen megnövekszik napközben a felhőzet és előbb délen, majd az ország több részén is kialakulnak heves záporok, zivatarok. Az esti, éjszakai órákban egy kiterjedtebb csapadékrendszer átvonulására van kilátás észak-nyugat felé haladva, heves záporokkal, zivatarokkal kísérve, ami az északi területeket előreláthatólag szombat hajnalra éri el. Nagyobb területen kiadós, felhőszakadás-méretű (20-50 mm!) csapadék is hullhat szombatra virradóra. A zivatarok környezetében jégeső és viharos széllökések, 80-90 km/órás kifutószél is kialakulhat, de az elsődleges veszélyforrást a hirtelen lehulló, akár villámárvizeket okozó csapadék jelenti.
A hőmérsékleti maximumok a zivatarok előtt országos átlagban zömmel 28-34 fok között szóródnak, legmelegebb keleten, északkeleten, az Észak-Alföldön valószínű.

accprecip 20210716 00 024
07. 16, péntek: dél felől intenzív csapadék érkezik – Wxcharts

Ezt követően mind szombaton, mind vasárnap a több-kevesebb napsütés mellett további záporok, zivatarok alakulnak a Tisza vonalától leginkább nyugatra, nagyobb számban és kiterjedéssel azonban a szombati nap első felében kell rájuk készülni. A hevesebb zivatarokat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kíséri! A keleti megyék napos órái mellett az ország bármely tájegységén kialakulhat zápor, zivatar, majd estére, éjszakára mindinkább nyugatra korlátozódik.

csapadek 2
A szombati nap első felében nagy kiterjedéssel alakulnak zivatarok és felhőszakadás – Meteoeradar

Vasárnap hasonló lesz a hőmérséklet-megosztottság, nyugaton, délnyugaton mérhetjük az alacsonyabb, azaz a kevéssel 30 fok alatti értékeket. Keleten, északkeleten ezzel szemben 32-35 fok köré emelkedik nagy valószínűséggel a hőmérő higanyszála és az éjszakák is enyhék maradnak 21-23 fok körüli minimumokkal. Ezeken a tájakon a napi középhőmérsékletek vasárnap is meghaladják majd a 25-27 fokot.

Előrejelzés: Pap Áron