07.20: Szeles idő, csökkenő csapadékhajlam!

Az esti órákban és a keddi nap folyamán egyre inkább a Dunától keletre lévő területekre szorul vissza a csapadék.

Hétfő estére a Dunántúl nyugati felén már stabilizálódik a légkör és egyre inkább kelet felé húzódnak a felhők. Itt nyugodt, kellemes időre számíthatunk, a hajnali órákban 14-17 fokra van kilátás. Az északnyugati szél az Alpokalján megélénkülhet.
A Dunától keletre lévő tájakon a felhős időben nem fog lehűlni annyira a levegő, így itt 18-21 fokos minimumokat mérhetünk és a záporok mellett 1-1 zivatar is kialakulhat.

villám
A hétfő délelőtti órákban kialakult zivatarok egyik szép lecsapó villáma. Fotó: BMartinLens

A holnapi, azaz a keddi nap folyamán már sok napsütés ígérkezik, záporok, zivatarok egyre inkább a Salgótarján – Szeged vonaltól keletre alakulhatnak. Mivel lokális csapadékról beszélünk, ezért kis körzetekben, leginkább az Északi-középhegység térségében, hullhat akár nagyobb mennyiségű csapadék is, de lehetnek közben olyan helyek, ahol száraz marad a talaj. Az északkeleti szél megélénkül, zivatarok idején meg is erősödhet, északnyugaton és az az Északi-középhegység tájain 1-1 viharos lökés is előfordul.
A hőmérő higanyszála a tartósan felhős, olykor csapadékos helyeken 20-22 fok körül alakulhat, de a napsütötte nyugati tájakon akár a 30 fokot is elérhetjük, ott csapadékra nem kell készülni, csupán 1-1 kis körzetet érintő zápor alakulhat ki.
A záporok, zivatarok területileg csökkennek, de az éjszakai órákig kitartanak és még a szerdai napra is átnyúlanak.

keletre szorul vissza a csapadék
07.20: Kedden a keleti tájakra szorul vissza a csapadék – Wxcharts

Borítókép: Muha Zoltán