Embertelen hőség tarol Kanadában

Kanadában soha nem tapasztalt kánikula közepette három egymást követő napon hőmérsékleti rekordok dőlnek.

A brit-kolumbiai Lyttonban június 29.-én, kedden, 49,5C (121F) fokon rögzítették az eddigi legmagasabb hőmérsékletet!

Az embertelen hőséghez tucatnyi haláleset köthető Washingtonban, Oregonban, Vancouverben és ezen nagyvárosok környékén. Értesülések szerint a napi hirtelen halálesetek megháromszorozódtak az elmúlt napokban.

Június 27.-én Lyttonban 45.5 fokkal dőlt meg az 1941-es legutóbbi rekord, amikor 44,4 fokon tetőzött a hőség egy júliusi napon.
A 2021-es új rekord azonban egy napig sem tartotta magát, ugyanis 28.-án már 47.9 fokig araszolt a hőmérséklet.
Ezt követő napon sokkoló, 49.6 fokkal zárt a hőmérsékleti rekord, amit általában tizedesjegyek döntenek csak meg, míg ebben az esetben több fokkal ugrott fel az érték!

Kanada: rekordokat dönt a hőség
Rekordokat dönt a hőség Kanadában – forrás: Scott Duncan

Ezelőtt a térség hőmérséklete még soha nem haladta meg a 45 °C-ot. A jelenlegi kánikula az Egyesült Államok és Kanada északnyugati része felett lebegő nagynyomású kupola következménye.
Furcsaság, hogy Kanada a világ második leghidegebb és leghavasabbnak mondott országa.
“A napra szinte lehetetlen kimenni” – mondják a környékbeliek, akik a hideghez és a havas tájakhoz vannak inkább hozzászokva.
Szakértők szerint a klímaváltozás várhatóan megnöveli az extrém időjárási események és a kánikula gyakoriságát is.

Számos otthonban nincs légkondicionálás sem, mivel a hőmérséklet a nyári hónapokban általában jóval enyhébb. A nagyvárosokban most ideiglenes szökőkutakat és hűsítő-központokat létesítettek a hőség enyhítése érdekében.

Nagy teher van a villamoshálózat szakemberein is, ugyanis a nagy melegben olvadnak a kábelek. Szükségessé vált az áramkimaradások bevezetése, hogy az áramellátók megbirkózzanak a hatalmas áramigénnyel.

Hazai 2 napos időjárás-előrejelzés