Hidegfronttal, zivatarokkal indít a július

Július 1-én, csütörtökön, hűvösebb légtömegek érkeznek a Kárpát-medencébe és zivatarok segítségével véget vetnek a rövidre sikerült hőhullámnak.

Szerdán, június utolsó napján, még gyengén fátyol-, illetve gomolyfelhős időben bízhatunk. A hajnalban északon átvonuló záporok, zivatarok után délelőtt száraz, meleg, napos idő várható. Délután dél-nyugat és dél-kelet felől ismét megvastagszik a gomolyfelhőzet és foltokban zivatarok húzódnak az ország fölé, melyekből heves gócok is kialakulhatnak. A Dunától keletre erősebb lökések kísérik majd a dél-nyugati szelet. A csúcsértékek 29 és 36 fok között tetőznek, észak-nyugaton már tapasztalható lesz a front közeledése.

hidegfronttal indít a július
Szerdáról csütörtökre megérkezik a front felhőzete – ZAMG

Csütörtökön, július elsején, megerősödő széllel tör be a hidegfront, ami Európa-szerte heves események forrása. Észak-nyugaton záporok, heves zivatarok várhatóak már az éjszakai órákban. A minimumok 15 és 22 fok között alakulnak. Napközben pár órás napsütésben is bízhatnak a déli megyék, miközben az északi tájakon zivatargócok fejlődnek és kelet felé húzódnak. A zivatarok néhol intenzív csapadékkal párosulnak, a nagyobb cellákat szélerősödés, jégeső követi majd. A csúcshőmérsékletek csökkennek valamelyest a front hatására: 25 és 31 fok között mérhetőek majd.

accprecip 20210629 00 072
Július 01: 24 órás várható csapadékösszeg a hidegfront nyomán

Pénteken változóan felhős idő és 17,22 fok közötti minimumok várhatóak. Az élénk észak-nyugati szél fokozatosan erőre kap az ország középső sávjában. A nap első felében egy-egy zápor, zivatar formálódhat, leginkább dél-nyugaton, de a nap is többfelé sütni fog. A déli óráktól inkább már csak észak-keleten kell zivatarokra számítani. Az erősebb cellákban intenzív csapadék, valamint jégeső is előfordul. A hőmérsékleti maximumok 22 és 29 fok közelében tetőznek, megszűnik tehát a hét elején hirtelen kialakuló hőhullám.