03.11-12: Változékony idő jön széllel, csapadékkal

Csütörtöktől változékonyabb időre kell készülni, erős szél, eső és hó is érkezik.

Csütörtökön a -2, -6 fokos hajnalt követően még mindenfelé kisüt a nap, majd észak-nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet.
Először csak a Dunántúlon, később országszerte felélenkül a déli-nyugati szél. A nyugati tájakon erős lökések alakulhatnak, majd estére a keleti megyékben is fokozódik a szél. Ez leginkább 40-60 km/órás széllökést jelent majd.
A nap második felétől gyenge csapadék várható, először a dunántúli területeken, majd az északi megyékben szórványosan.

Screenshot 20210309 202413
Csütörtökre várható hőmérsékletek – OMSZ

Csütörtökről péntekre virradóra hózáporokra, havazásra is esély nyílik észak-keleten:

Pénteken hajnalban borult lesz az égbolt, először csak északon, majd többfelé csapadék alakul. Észak-keleten vegyes halmazállapottal havas eső, hó lesz a jellemző, de helyenként ónos eső is előfordulhat.

overview 20210311 00 027
03.12, péntek: Csapadék érkezik vegyes halmazállapottal – Wxcharts

A déli szél hatására enyhébb levegő áramlik az országba, ez a hajnali hőmérsékleteken azonnal látszani fog: sokfelé +4,+7 fok közelében maradnak a hőértékek, de az észak-keleti tájakon mindössze 0,+3 fok mérhető.

Délelőtt szórványos eső valószínű, majd észak felől szakadozni kezd a felhőzet és arra a nap is kisüt. A déli órákban 9-14 fokot mutatnak majd a hőmérők.
Az ország észak-keleti felében átmeneti szélerősödést tapasztalhatunk az elvonuló front mögött, az észak-nyugati szél várhatóan 50-70 km/órás lökéseket eredményez helyenként.

Valtozékony idő széllel, csapadékkal
03.12, péntek: Erős szél várható viharos lökésekkel – OMSZ

Délután dél-nyugat felől növekszik meg a felhőzet és egy kiterjedt mediterrán csapadéktömb hatására egyre többfelé eső alakul ki. Az éjszakai időszakban néhol jelentős mennyiségre, akár 10-30 millimétert meghaladó csapadékösszegre is számítani kell!

accprecip 20210310 00 078
Várható csapadékösszeg szombat reggelig