Hurrikán erejű szél érkezik Európába az óceánról

Az észak-atlanti térségben gyors intenzitással alakult ki kedden egy viharciklon, ami jelenleg már a Brit-szigetek fölött örvénylik.

Az elkövetkező napokban heves széllökések terjednek szét Európa nyugati és északnyugati részén, míg délebbre csapadékos körülmények bontakoznak ki.

Nyílt vizeken az extratrópusi vihar maximális sebességét 190 km/órára becsülték az időjárási modellek és a szárazföldekhez közeledve (Írország és Anglia felé) 130-150 km/órás erősségre “lecsökkenve” 10-12 méteres hullámokat gerjeszt. A hurrikán erejű szél Nyugat- és Közép-Európa északi részeit több napig és több hullámban érinti 70-110 kilométeres széllökésekkel, Magyarország északi felén pénteken tapasztalható majd átmeneti szélerősödés.

A nagy nedvességtartalmú ciklon több országban intenzív csapadékhullást eredményez. A Brit-szigetek térségében néhány nap alatt 50-100 mm csapadék mutatkozik, de Francia- és Németország, Svájc és az Alpok esetében is jelentős mennyiség eshet.

accprecip 20210310 00 141
Március 15, hétfő estig várható csapadékösszeg

Mivel a környezet meglehetősen hideg, a frontálzónában kedvezőek a feltételek a havazás kialakulásához.
A Skót felföldön 20-40 cm friss hó valószínű hétfőig, Norvégia esetében közel 50-60 cm friss hó lehetséges. Tartós havazás alakul ki Izland esetében is, valamint péntek hajnalban Magyarország észak-keleti megyéiben is ennek hatására fordulnak majd elő hózáporok!

overview 20210310 00 051 1
A ciklon frontálzónája március 12, péntek reggel (lila szín jelöli a havat)