Japán: Fukusimához közel 7.1-es földrengést rögzítettek (+videó)

2021.február 13.-án egy erős földrengést regisztrált a Japán Meteorológiai Ügynökség Honshu szigetének keleti oldalán.

A Richter-skála szerinti 7.1-es földmozgást 60 km-es mélységből jelentették. Epicentrumát mindössze 90 km-re jelölték meg a Fukusimai prefektúrában található Namie-tól.

A rengés következtében mintegy 150 személyi sérülés történt, földcsuszamlást indított el egy gyorsforgalmi úton, gondokat okozott az ivóvíz-ellátásban és széles körű áramkimaradásokat váltott ki közel 950.000 háztartásban. Az áramellátás vasárnap délutánra helyreállt, viszont az erős földmozgást napokig tartó utórengések követik.

Japán: 7.1-es földrengés, 2021.02.13
Japán: A 7.1-es földrengés az útburkolatban is károkat okozott (Climate Change World)

A szombati földrengés ugyanazon a területen történt, mint a 2011. március 11-i földrengés, amely az ország nyilvántartott legsúlyosabb atomkatasztrófáját okozta: a Fukusima-Dajicsi atomerőmű három reaktora megolvadt és radioaktív anyagok jutottak a levegőbe. (Több mint 20 000 ember halt meg vagy tűnt el a 2011-es rengés és az azt követő szökőár miatt, a japán hatóságok akkor százezreket evakuáltak a térségből.)

Yoshihide Suga japán miniszterelnök február 14.-én, vasárnap reggel, a sajtónak nyilatkozva megnyugtatta a nyilvánosságot, hogy a régió atomerőművében nem okozott károkat a mostani rengés.