Alacsony hőmérsékletek uralkodnak az északi féltekén

Február közepén erős fagyok uralkodnak az északi féltekén, alacsony hőmérsékleteket mérnek mind Európa, mind az Egyesült Államok számos területén.

Szokatlanul havas, télies állapot okozott zavarokat a Brit-szigeteken: február 11-én, csütörtökön, 25 éve nem tapasztalt fagyos hajnalra ébredt Skócia. Braemer-ben, a skót felvidéken -22,9 °C-ot rögzítettek, ami a legalacsonyabb érték 1995. december 30.a óta.

Németország középső, hóval borított területein -25 fok alá csökkentek a hőmérsékletek. Szerdán Mühlhausen települése regisztrálta az ország leghidegebb hőmérsékletét, -26,7 C fokot.

Európához közel a legalacsonyabb hőértéket az oroszországi Arhangelszk területén mérték, -38,9 ° C-ot!

Moszkva szintén az utóbbi évtized leghidegebb időszakát éli meg, a hőmérsékletek jelenleg -20 °C közelében mozognak.
Hétvégén rekord havazásra készül az orosz főváros és megjegyzendő, hogy ugyanaz a hóvihar tombol majd a térségben, amelyik Európa városait járta végig pár nappal ezelőtt.

Előrejelzések alapján a havazás összértéke péntektől vasárnapig elérheti a 40-55 cm-t, viszont a fővárost már most 35 cm hótakaró borítja, így a hómélység megközelítheti vagy meghaladhatja a 2013 márciusában beállított 77 cm-es rekordmagasságot.

A Föld másik felén is a téli viharok után kiterjedt sarkvidéki légtömegek nyomulnak az Egyesült Államok déli részei felé és szokatlanul hideg időt eredményeznek, csakúgy mint Európában.

Screenshot 20210212 075859
Az USA középső tájain -30 fok alá csökkent a hőmérséklet (Meteologix)

Borítókép: Scott Duncan