02.12-14: Szárazabb nappalok, fagyos éjszakák zárják a hetet

A hét következő napjain – a csütörtökön átvonuló hidegfront után – folyamatos marad az északi légáramlat, ami a fagyos levegő jelenlétét huzamosabb ideig biztosítani fogja a Kárpát-medencében.

Pénteken a hőmérsékleti minimumok általában -6 és -17 fokig süllyednek, de az észak-keleti fagyzugokban pár fokkal fagyosabb is lehet a hajnal.

fagyos éjszakák
Fagyosak lesznek az éjszakák, 02.12, péntek – OMSZ

Délelőtt még előfordul keleten kisebb havazás, majd mindenfelé megszűnik a csapadék.
Az északi szelet többfelé kísérik élénk, erős lökések. A kitisztuló égbolt hatására sok napsütés ígérkezik, felhős tájak a keleti határ mentén maradnak. A hőmérsékletek a legmelegebb órákban is fagypont alatt maradnak: nyugaton -1,-5 fok, keleten -6,-8 fok is mérhető.

Szombaton a pénteki naphoz hasonlóan alakul az időjárás: a tiszta égbolt hatására a legtöbb helyen -8, -12 fokig csökken a hőmérséklet, észak-keleten viszont -16,-20 fok sem kizárt! Élénk lesz az észak-nyugati légáramlás, a Dunántúlon erősebb lökésekre is számítani lehet. A Tiszától nyugatra sokat fog sütni a Nap, viszont észak-kelet felől egyre inkább megnövekszik a felhőzet. A délutáni órákra -1, -6 fokig emelkedik a levegő hőmérséklete. Estére a felhős, borús keleti tájakra kisebb havazás érkezhet.

Screenshot 20210210 234819
Szombati időkép – OMSZ

Vasárnap gyengén felhős, derült és borús tájak egyaránt előfordulnak, a hajnali hőmérsékletek -5, -10 fok között váltakoznak. A hét utolsó napján ismét a nyugati tájakon lehet túlsúlyban a napsütés, a Dunától keletre vastagabb felhőrétegek és csökkenő intenzitású havazás lesz a jellemző. Az északias szél továbbra sem csitul, napközben a Dunántúlon és az észak-keleti megyékben erős lökések alakulnak. A déli órákra valamelyest enged majd a fagy, -1 és +3 fok között ingadozhatnak a maximumok.