01.31: Vasárnap hidegfront és mediterrán ciklon általi havazás

Igencsak változóan alakul hétvégénk időjárása hőmérsékletek, szél és csapadék tekintetében egyaránt:

Szombaton felhős-napos tájak egyaránt várhatóak, a levegő hőmérséklete 6 és 12 fok közé emelkedik. A nap második felére az északira forduló szél erőssé, helyenként (északon, észak-keleten) viharossá fokozódik és szórványos esőt, záporokat hoz.

Screenshot 20210130 011517
01.30- időjárás szombat délután (meteo&radar)

Vasárnap felhős, borult lesz a hajnal, az ország déli felén egy mediterrán ciklon csapadékfrontjával.

vasárnap hidegfront és havazás
Csapadékeloszlás havazással – 01.31, vasárnap reggel (Wxcharts)

A korai hőmérsékletek -3,+3 között váltakoznak.
A hajnali órákban dél felől egyre többfelé kezd havazni, a délvidékeken azonban eső, ónos eső is kialakulhat. Észak-Magyarországon nagyon csekély eséllyel alakulhat ki havazás, arra leginkább csak felhős marad az idő.
Vasárnap hidegfronti hatás érvényesül, élénk észak-keleti szél lesz a jellemző, a maximumok általában -1 és +2 fok között tetőznek.
Délután csökken a csapadékhajlam, a havazás a déli és keleti megyékre húzódik vissza. A határvidékeken vegyes halmazállapot és jelentősebb csapadékösszeg mutatkozik.

accprecip 20210130 00 048
Csapadékösszeg vasárnap estig

Hétfőn hajnalban az ország déli-keleti, keleti részén hullik csapadék (vegyes halmazállapot várható és ónos esőre is figyelmeztetés van érvényben!), majd a felhőzet napközben fokozatosan elhagyja az országot.
A nyugati területeken és az északi tájakon derült lesz ég, ennek köszönhetően fagyossá válik a hajnal: -2,-7 fok mérhető általában, de az északi fagyzúgokban ennél hűvösebb is lehet.
A gyengén felhős égbolt hatására több órás napsütéssel indul a február, kivételt a felhős keleti megyék képeznek. A levegő hőmérséklete azonban hűvös marad, mindössze 0 és +4 fok közé melegszik.

Screenshot 20210130 005621
A hétfői nap időjárásának jellemzői – OMSZ