Éjjel sokfelé havazott – nemsoká ismét csapadék jön

Péntek hajnalban egy csapadékzóna vonult át kelet felé, ami nyugaton változó halmazállapottal havat, havas esőt, esőt, néhol ónos esőt eredményezett, keleten azonban havazás volt a jellemző, de ez hamar olvadásnak indult.

Screenshot 20210129 084407
Soproni Egyetem Botanikus kertje péntek reggel – Varga Judit fotója

Délelőtt szórványosan fordul elő csapadék, majd észak-nyugatról ismét beborul az ég.

délutántól ismét csapadék
01.29, péntek – délután ismét front érkezik (ZAMG)


A dél-nyugati szél megélénkül, a Dunától nyugatra erős széllökések alakulnak és többfelé esni kezd. Az északi és déli határvidékeken jelentősebb mennyiség is összegyűlhet.
A legmelegebb órákban +2 és +12 fok közé emelkedik a hőmérséklet, így jobbára eső várható, de észak-kelet felé húzódva az esti időszakra havas esőre, havazásra vált, illetve Észak-Magyarország határvidékein ónos eső is kialakulhat!

overview 20210128 06 015
A csapadék helyzete péntek estére, (lila szín-havazás) – Wxcharts

Szombaton délelőtt felhős-napos tájak egyaránt várhatóak, a legmelegebb órákra 6 és 12 fok közé emelkedik a levegő hőmérséklete. A nyugati, dél-nyugati szél megélénkül, a déli óráktól az észak-keleti tájakon erős, viharos lökések kísérik.
Délután az ország északi felét vastagabb felhőzet borítja majd be és szórványos csapadékra lehet számítani eső formájában, majd estétől keleten és nyugaton is hózáporok várhatóak. A csapadékfronttal a szél iránya északira vált és éjszaka is többfelé erős marad.

A vasárnap időjárását egy szombaton kialakuló mediterrán ciklon alakítja majd, ami ismét bizonytalan jelleget kölcsönöz a csapadékeloszlásnak.

RADAR, ahol megtekinthető a csapadék jelenlegi helyzete, mozgásának iránya