01.28-29: Csapadékot hoz az enyhülés

Csütörtökön enyhülés veszi kezdetét, déliesre fordult a légáramlat, amivel melegebb levegő érkezik majd. A melegfront hatására növekszik a csapadékhajlam:

Csütörtökön napközben megnövekszik a felhőzet (észak-nyugaton gyenge havazás is előfordul), előtte azonban a derült tájakon még sokat süthet a nap. A levegő hőmérsékletét észak-keleten 0, +3 fok között mérhetjük, nyugaton azonban a délies szél +3,+6 fokra melegíti fel a levegőt.
Estére egy kiterjedt csapadékfront érkezik meg az észak-nyugati megyékhez vegyes halmazállapottal: havas eső, havazás és ónos eső egyaránt keveredik a hőmérséklettel váltakozva.

accprecip 20210128 00 024
Csapadékösszeg csütörtök éjfélig – Wxcharts

Pénteken felhős, borult lesz az égbolt, hajnalban észak-keleten -1,+1 fok, másutt +2,+6 fok közé hűl a levegő.
Az éjszakai csapadékzóna kelet felé vonul át, ami nyugaton esőt, néhol ónos esőt eredményez. Keleten havazás valószínű az éjszaka folyamán, majd északon is többfelé kell ónos esőre készülni.

enyhülés csapadékkal
Kelet felé vonul a csapadékfront, az enyhülés miatt ónos esővel!Windy

A front mögött megerősödik a dél-nyugati szél , a Dunától nyugatra erős széllökések alakulnak.
Délelőtt már csak szórványosan fordul elő csapadék, rövid időre a nap is előtűnik, majd délután észak-nyugat felől ismét beborul az ég és egy újabb front miatt többfelé esni kezd, de már csak eső formájában. Az északi határvidékeken jelentősebb, 10 milliméter fölötti mennyiség is összegyűlhet.
A legmelegebb órákban +2 és +12 fok közé emelkedik a hőmérséklet, nyugaton már észlelhető lesz az enyhülés. Keleten még hűvös marad az idő, arra 5 fok alatt marad a hőmérő higanyszála.

accprecip 20210128 00 048
Csapadékösszeg péntek estig – Wxcharts

RADAR, ahol megtekinthető a csapadék jelenlegi helyzete, mozgásának iránya