Vasárnap hidegfront, éjszaka havazás

Az észak-nyugati területekre már szombaton délután megkezdődik a hideg levegő beáramlása, de az intenzív hidegfront csak vasárnap déltől várható.

A pénteki 16-17 fokos rekordmeleg után hétfőn 0-2 fok közelében tetőznek a hőmérsékletek dél-nyugaton is.

Szombat éjszaka a nyugati határvidékeken, azon belül is a magasabban fekvő területeken válthat havazásba a csapadék. Másutt – az északi tájakon – eső várható vasárnapra virradóra.

AddText 01 23 03.21.19
Főként eső, nyugaton már havazás – 01.24, vasárnap hajnal

Vasárnap reggel az északi tájakon csökken a csapadékhajlam és az ország középső részén a gyengén felhős égbolton a nap is előtűnik. Később a déli megyék fölött újra megvastagszik a felhőzet és többfelé elered az eső. A mediterrán ciklon csapadékfrontjával egyidejűleg az északi szél is felerősödik és hideg levegő áramlik vele. Hétfő hajnalra már országszerte fagypont közelébe csökkennek a hőértékek: nyugaton 0,-4 fok, keleten 0,+3 fok körüli hőmérsékletek várhatóak.

A hidegfront hatására az éjszaka átvonuló csapadékzóna halmazállapotot vált, így az eső havas esőbe, majd havazásba fordul!

hidegfront és havazás
Vasárnap éjszaka havazásba vált át az eső (a havat lila szín jelzi)

Ez a felhőzet kelet felé vonulva hétfőn délután hagyja el teljesen az országot. Mivel ismét mediterrán ciklonnal van dolgunk, a területi lefedettség valamelyest eltolódhat és lehulló csapadék mennyiségénél is lehetnek eltérések, de a jelenlegi modellfutások néhol komolyabb összeggel számolnak.

AddText 01 23 03.54.54
A GFS és az ECMWF modellek szerinti csapadékösszegek hétfő estig

Esőt, havat egybevetve ez 20-30 mm-t jelent helyenként, ebből a hó vastagsága hétfőre 5-12cm lehet az északi részeken illetve dél-nyugaton.

Frissítés: A mai modell-futások (01.25, vasárnap) kissé nyugatabbra mozdították el a csapadék területi jellegét, így dél-kelet is havazásra készülhet!

winteroverview 20210124 06 024
Várható hóvastagság – 01.25, hétfő

Borítókép: Györkő Zsombor fotója.