01.22-25: Napokig szeles, csapadékos idő várható a viharciklon nyomán

Tőlünk nyugatra, észak-nyugatra a Christoph névre keresztelt viharciklon csapadékrendszere és nagy erejű széllökései már több országot érintenek.

Christoph viharciklon - áradások Angliában
Norfolk/Welney – az elmúlt 10 év legnagyobb áradása zajlik Angliában (fotó: Geoff Robinson, 2021.01.20)

Szélsőséges időjárással idehaza nem kell ugyan számolni, de a szélerősödés tegnap, azaz csütörtökön, már Magyarország területén is tapasztalható volt. A nyugati megyékben viharos, 70-85 km/órás széllökéseket jeleztek a szélmérők és hasonlóan erős marad a déli légáramlás a következő napokban is. Vasárnap várható egy átmeneti szünet, aztán egy újabb légörvény hatására estétől ismét erőre kap a szél és hétfőn a keleti területeket is átszeli.

IMG 2021 01 21 22 06 49
Erős szél várható a napokban a Christoph viharciklon nyomán (OMSZ térképek)

Ami a csapadékot illeti, kezdetben az északi és nyugati tájakon várható több hullámban kisebb eső, pénteken és szombaton egyaránt.
Nagyobb jellegű (de nem országos!) esőzésre a szombati nap második felétől lehet számolni, akkor helyenként jelentősebb csapadékmennyiség eshet a nyugati, észak-nyugati megyékben. Az esti órákban halmazállapot-váltás figyelhető meg a nyugati határvidékek mentén, ahol délutánra visszaesnek a hőmérsékletek.

Vasárnap délelőtt elszórtan eshet az eső, délután viszont kiterjedt és intenzív formában érkezik dél-nyugat felől egy csapadékrendszer. Az észak-nyugati széllel hidegfront veszi kezdetét és az esti, éjszakai óráktól egyre inkább havazás lesz a jellemző (nyugaton, ahol az alacsonyabb hőmérsékletek és a hűvösebb idő várható). Hétfő reggelig pár centiméteres friss hó gyűlhet az összeáramlási zónák mentén, majd a hidegfront mögött a hőmérsékletek -5 és +5 fok között váltakoznak.

Témához kapcsolódó cikkeink: