Christoph viharciklon: áradások az Egyesült Királyságban, csapadékos, szeles idő Európában

Egy újabb, ezúttal Christoph névre keresztelt viharciklon érte el kedden a Brit-szigeteket.

Christoph viharos szelet, széleskörű áradásokat, illetve többszörös veszélyeket hordoz az Egyesült Királyság és Írország bizonyos részeire.

Műholdképen Christoph érkezése
Műholdképen a viharciklon érkezése 01.19 – EUMETSAT

A heves esőzés és a hóolvadás együttese jelentős csapadékfelhalmozódást eredményez, ami áradáshoz vezethet – közölték az Egyesült Királyság meteorológusai.
Másodfokúra emelték a figyelmeztetés szintjét Anglia keleti részén
január 21-ig, ugyanis a Pennine-hegység bizonyos részein csütörtökig a 200mm-t is elérheti a csapadék mennyisége. A sárgával jelzett területeken 70 mm-nyi esőre számítanak, a kockázatos helyeket homokzsákokkal védik. (Fontos megjegyezni, hogy a folyók vízszintje már a ciklon érkezése előtt is több helyen magas!)

IMG 20210120 001238
Figyelmeztetés esőzésre – Anglia, 01.20-21

Az Egyesült Királyságtól délebbre, Franciaország és Spanyolország is heves esőzésekre és hatalmas, 80-100km/órás széllökésekre számíthat az Atlanti-óceán felől már a szerdai, azaz a mai nap folyamán.

Nyugat- és Közép-Európa számos országa csütörtökön és pénteken tapasztal erős, viharos széllökéseket, kiterjedt esőzést és enyhe hőmérsékletet. (E napokon Magyarország nyugati felén is érezhető lesz szélerősödés, illetve pénteken a front csapadékrendszere is megérkezik.)

IMG 20210120 001609
01.21 – a Christoph viharciklon Európában – Windy

2 napos szöveges időjárás előrejelzéseinket IDE KATTINTVA olvashatja.