01.21-24: Hétvégén már hidegfront érezteti hatását

Csütörtökön és pénteken már-már fagymentes hajnalok és enyhe, tavaszias hőmérsékletek várnak ránk (leginkább dél-nyugaton!), viszont hétvégén ismét csökkennek a nappali maximumok és csapadék is érkezik.

Az enyhülés egy nagy kiterjedésű ciklon előoldali, délről való erős áramlásának köszönhető, majd ahogy kelet felé vonul, a hàtoldalára kerülünk, ami északról hidegebb levegőt szállít a kontinensre.

Részletek:
Csütörtökön gyengén felhős égbolt virrad ránk, a hőmérsékletek 0 és +7 fok között alakulnak, keleten lesz hűvösebb a hajnal. Napközben felhős, napos időszakok váltják majd egymást és sok helyen fátyolfelhőkön át szűrődik a napfény. Erős déli szél lesz a jellemző, a Dunántúlon a nap első felében viharos, 50-75 km/órás széllökésekkel. A délies légáramlat hatására további felmelegedés tapasztalható, nyugaton 10-13 fokos, keleten 7-9 fokos maximumokkal.

Screenshot 20210120 183801
Erős, viharos széllökések – 01.21, csütörtök – OMSZ

Pénteken ugyancsak az erős déli szél dominál, észak-nyugaton viharos lökésekkel, hajnalban 0 és +8, délután +3 és +11 fok közötti hőmérsékletekkel (az Északi-középhegység térségében hűvös marad az idő). Több felhő lesz az ország fölött és délután északon, észak-keleten az eső is elered néhol, késő este pedig nyugatra érkezik szórványos csapadék.

Szombaton enyhe lesz a hajnal, +2 és +10 fok közelében maradnak a minimumértékek. Felhős, borult égbolt mellett északon kisebb eső vonul át, majd a nap második felétől kiterjedt csapadékrendszer érkezik dél-nyugatról. Változó irányú élénk szélmozgással az összeáramlási zónák mentén jelentősebb esőmennyiség hullhat. Keleten a déli szél hatására 8-13 fokon tetőznek a maximumok, a Dunántúlon azonban az észak-nyugati széllel gyorsan visszahűl a hőmérséklet, délután már csak 4-7 fok mérhető.

hétvégén csapadék érkezik
Hétvégén csapadék érkezik – 01.23, szombat – OMSZ

Vasárnap ismét megnövekszik a felhőzet és a felerősödő észak-nyugati széllel hidegfront érkezik. Sok helyen várható eső, néhol több milliméternyi csapadék is összegyűl, illetve a délutáni óráktól már havas idő, éjszaka havazás is kialakul. A levegő hőmérséklete 10 és 3 fok között váltakozik a frontnak megfelelően.

accprecip 20210120 00 120
A hétvége várható csapadékösszege hétfő reggelig – wxcharts