Fordulat az időjárásban: jelentős enyhülés érkezik jövő héten

A legfagyosabb éjszakák még előttünk állnak, de az előrejelzések már jelentős enyhülést mutatnak a jövő hét második felére.

Vasárnap hajnalban általában -5,-12 fok közé hűl a levegő hőmérséklete, ennél pár fokkal hidegebb csak a keleti fagyzugokban valószínű. Napközben a felhőátvonulások mellett többfelé várható ismét havazás, hózáporok, illetve kevés napsütésre is esély nyílik az ország középső harmadában. Az északi szél élénk, a Dunántúlon erős lehet, a maximum értékek pedig a legmelegebb órákban is mindössze 0 és -6 fok között mérhetőek.

Hétfő hajnalra várható a jelenlegi hidegperiódus csúcspontja, kemény fagyok alakulnak országszerte, általában -8,-13 fok közeli értékekre számíthatunk, de a keletről érkező sarki hideg hatására észak-keleten előfordulhatnak övezetek -15 fok alatt is.
Délután a nyugati területeken már érezhető lesz valamelyest az enyhülés, keleten azonban még kitart a fagy.

jelentős enyhülés érkezik
Jelentős enyhülés érkezik (wxcharts)

A felmelegedés egy ciklonnak köszönhető, amelyik tőlünk észak-nyugatra örvénylik, ennek elülső oldala délies légáramlattal fokozatosan enyhe levegővel tölti ki a térséget.
Először csak nyugaton emelkedik a hőmérséklet, kedden igencsak nagy hőkontraszt alakul ki az ország két szélén, majd ezt követően keleten is a pozitív tartomány felé billennek az értékek.

Screenshot 20210115 234943
Kedden nagy hőkontraszt alakul ki kelet és nyugat között (OMSZ)


A hét második felére nyugaton már 10 fok fölötti maximumokra lehet számítani a déli órákban és az éjszakai fagyok is szünetelni fognak.

2 napos szöveges időjárás előrejelzéseinket IDE KATTINTVA olvashatja.