12.26-29: Végigsöpör Európán Bella, a viharciklon

December 26.-ra várják a Bella névre keresztelt viharciklon érkezését az Egyesült Királyságba.

Súlyos viharokra és villámárvizek kialakulására adtak ki figyelmeztetést szombat déltől vasárnap délutánig a Brit-szigeteken.

Az észak-atlanti térségben kialakult vihar akár 113 km/órás sebességű széllökésekkel érkezhet a part menti területekre. Az erős szél mellett heves esőzések alakulnak ki a nyugati és déli részeken.

A ciklon tovább terjeszkedve vasárnap alapvetően Európa egész nyugati felét lefedi Franciaországtól kezdődően. Konvektív csapadékot szállít és kárt okozó széllökések várhatóak az Északi-tenger partvidékén Hollandia környezetében, majd Közép-Európa és a Földközi-tenger északi régiója felé tart.

Bella, az újabb viharciklon
A viharciklon lefedi Európa egész nyugati felét

A Bellához társuló hidegfront a Földközi-tengerre jutva fokozza a csapadék képződését Olaszország északi részén, így hétfőn hatalmas hóvihar csap le az Alpok térségére. Nagy az esélye, hogy 100–150 cm-t meghaladó friss hó hullik ugyanazon területeken, amelyeket december elején is súlyos hóvihar sújtott. Sík vidékeken eső, ónos eső zavarhatja meg a közlekedést.

winter storm uk snow europe central accumulation
Újabb havazás várható többek között az Alpokba is (SWE)

A széllökések is határozottan erősek lesznek, nyílt vizek fölött néhol az orkánok erejét is felveszi, azaz elérheti a 130-150 km/órát is és jelentős hullámmagasságokat generál.

Screenshot 20201226 013835
Viharos, kárt okozó szél söpör át több országon hétfőn (Windy)

Magyarország esetében a ciklon előoldala délről enyhe levegőt szállít, viszont hétfőn délután, december 28.-án, csapadékkal együtt viharos széllel érkezik meg a Dunàntúlra. Nagy területen 70-80 km/órás lökések is várhatóak, majd éjjel kelet felé halad át az országon, de kedden hajnalra valamelyest veszít erejéből.

Screenshot 20201226 012024
Viharos szél halad át hétfőn Magyarországon is (OMSZ)

2 napos részletes előrejelzéseinket IDE KATTINTVA olvashatja.