Frontok váltják le a szürkeséget

Eseménytelennek mondható szürke, párás idő jellemzi jelenlegi hetünk időjárását, amit majd frontok váltanak a vasárnapi naptól kezdődően.


Addig azonban több napra beragad a rétegfelhőzet, ami miatt fokozódik a ködhajlam. A gyenge légmozgás elősegíti helyenként a ködfoltok tartós megmaradását.
Hajnalonként -2, +5 fok mérhető, szitálás, ónos eső számos helyen kialakulhat, az alacsonyszintű rétegfelhőzet pedig csak kis területen vékonyodik el. A borongós idő hatására napközben sem változik sokat a hőmérséklet, 2 és 8 fok között tetőznek a legmagasabb értékek.

Észak-nyugaton mindeközben észak-atlanti ciklonok követik egymást és ezek frontrendszere közelíti meg Magyarországot is.

Előterében vasárnap már megélénkül, felerősödik a szél és a
ködfelhőzet is elvékonyul, felszakadozik.
Felhős, borús területek a jövő héten is előfordulnak, viszont lehetőség lesz néhány órás napsütésre is.

A tisztuló égbolt hatására éjszaka pár fokkal hűvösebb lehet a jelenlegi értékekhez viszonyítva.

Screenshot 20201216 011709
Hajnalban várható minimumok – 12.22, kedd (forrás: OMSZ)

A nappali értékeket illetve jövő hét közepére a déli légáramlat enyhe levegőt szállít a dél-nyugati területekre, ott akár 10 fok környékén, de afölött is tetőzhetnek a maximumok. Hőmérséklet tekintetében megosztott lehet ekkor az ország, mert keleten 5 fok alatt maradnak az értékek.

tmax 20201215 12 216
Hőmérsékleti maximumok – 12.24, csütörtök (forrás: wxcharts)

A légköri frontok közeledtével csapadékosabbra fordul az időjárás, ami rányomja bélyegét a karácsonyi ünnepekre is.

csapadékot hoznak a frontok
Csapadékot hoznak a frontok – 12.23, szerda

Mindent összevetve a lehulló csapadék főként eső formájában várható, azonban a magasabban fekvő területeken csapadékváltás fordulhat elő, illetve a keleti részeken is esély van havazásra. Ezt követően viszont hűvösebb légtömegek érkeznek, így a nyugaton élők sem mondhatnak le teljesen a havazás lehetőségéről!

snowdepth 20201215 18 246
Fennáll a havazás esélye – 12.26, szombat

(Friss, pontosabb információkat az idő előrehaladtával igyekszünk ismét szolgáltatni, az időjárás ugyanis fenntartja a változás jogát!)

2 napos részletes előrejelzéseinket IDE KATTINTVA olvashatja.