Kemény az élet a világ leghidegebb településén, -50 fokban

Jakutföldön nem meglepő a -50 fok alatti hőmérséklet.

Ez Szibéria keleti területe és azon belül a Föld leghidegebb lakott települése Ojmjakon, ahol az emberek alkalmazkodnak a mindennapi élet egyedülálló kihívásaihoz.

Ojmjajon tehát egy távoli, szibériai falu, ami a világ leghidegebb, állandóan lakott településeként ismert. A sarkkörtől alig néhány száz kilométerre található és hivatalosan 1993-ban mérték a legalacsonyabb hőmérsékletet, ez – 67,8 fok volt. (Elvileg 1926-ban mértek -71,2 °C-ot is, de ez az adat még vita tárgya)

Méltán elgondolkodtató, hogyan is képesek túlélni, alkalmazkodni az ilyen szélsőséges időjáráshoz.

Az extrém szubarktiszi éghajlat miatt Ojmjakon nagyjából 500 lakosa nem képes termeszteni semmilyen növényt, így étrendjük alapvetően rénszarvasból és lóhúsból áll. A településen élő gyerekeknek az időjárási viszonyoktól függetlenül iskolába kell járniuk, hacsak a hőmérséklet –52 °C alá nem esik! (Ezen a hőmérsékleten ruha nélkül körülbelül egy percbe telne halálra fagyni)

A kemény fagy megköveteli, hogy a terület egyszerű, kevés kényelmet biztosító hely legyen. A toll tintája megdermed, a hideget a szőrmén kívül semmi nem képes elszigetelni, a fagyos üzemanyaggal nehéz elindítani az autókat, a nem használt csövek 5 órán belül elfagyhatnak.