Kiadták a figyelmeztetést Nagy-Britanniára: érkezik az Epsilon hurrikán

Október 20.-án, kedden este hurrikánná erősödött és az Epsilon nevet kapta az a trópusi ciklon, ami múlt hét csütörtökön a Bermudák közelében tartózkodott, hét végén azonban az Atlanti-óceán felé fordult és október 27.-én, kedden extratrópusi viharként a Brit-szigetek felé közelít.

Epsilon hurrikán
Epsilon útja az atlanti térségben
forrás: wxcharts

Epsilont csütörtökön már 3-as kategóriába sorolható hurrikánként vették számba jól körülhatárolható tiszta szemmel, intenzív szemfallal és a Bermudák mellett elhaladva okozott viharos tevékenységeket.

Az Epsilon rekordokat dönt, mivel idén az atlanti térség legkorábbi 26. viharának számít. Az sem mellékes, hogy a regisztrált hurrikántörténelem során most másodszor fordul elő egy szezon leforgása alatt ennyi viharciklon. Ennek rekordját a 2005-ös év tartja, amikor összesen 28 hurrikán kapott nevet, viszont idén ez megdőlni látszik.

A Bermudák után a hurrikán fokozatosan északkelet felé fordult és kihatással volt az Egyesült Államok keleti partvidékére is.
Útja során összeolvadt egy másik, nagyon erős észak-atlanti viharral, így kellően felerősödve extratrópusi viharként éri el Izlandot, a Feröer-szigeteket, Írországot és az Egyesült Királyságot.

Szerdán a part menti részekre 100-110 km/órás széllökésekkel csaphat le és heves esőzések alakulnak ki, amelyek áradáshoz és utazási zavarokhoz vezethetnek a hét második felére.

A viharos szél Franciaország és Németország északi területein is átsöpör, majd észak-nyugati irányt vált, így a Kárpát-medencére nem lesz kihatással.