Halloween-kor kísérteties “kék hold” világítja meg az eget

Az éjszakai égbolt nem mindennapi látványt nyújt idén Halloween-kor, mivel közel két évtizede nem fordult elő hasonló.
Egyrészt fényes telihold lesz, de az októberi hónap második kerek holdjaként – kék hold.

A holdfázisok 29 naponta ismétlődnek, így csak minden második vagy harmadik évben van esély arra, hogy 1 hónapon belül kétszer legyen telihold.

Nevével ellentétben tehát a kék hold nem kék színű, hanem egy naptári hónap ritka második teliholdjaként kapja ezt az elnevezést. (A Hold azonban különböző színeket – narancssárgát és vöröset is – ölthet, hasonlóan ahhoz, ahogy az ég élénk színeket vált, amikor a nap a láthatár közelében van.)

Az októberi első telihold a hónap első napján kelt fel és Szüreti holdnak nevezték el, mivel idén ez volt az őszi napéjegyenlőséghez legközelebb eső telihold, a másodikat pedig október 31.-én csodálhatjuk meg. Sőt, ahol felhőmentes körülmények uralkodnak, ott a Holdon kívül még három fényes bolygó lesz látható éjszaka, köztük a Mars a Holdtól jobbra, valamint a Jupiter és a Szaturnusz egymás mellett a déli égbolton.

bluemoon2 cover
Kék hold lesz október utolsó napján

Mennyire ritka, hogy telihold ragyog Halloween-kor?


A halloween-i kék holdat egyesek ritka égi eseményként emlegetik, így az emberek elgondolkodnak azon, mennyire ritka ez az esemény egy tipikus kék holdhoz képest.

“Átlagosan a Hold 19 évente telik meg Halloween-kor – mondta a NASA – és valójában minden Halloween-i telihold egyben kék hold is.”

Utoljára 2001-ben világította meg az eget október 31.-ére eső telihold, legközelebb pedig csak 2039-ben várható ismét.

A képek illusztrációk.