10.23-25: A hosszú hétvége várható időjárása

Nemzeti ünnepünk, október 23.-a, pénteki napra esik. Ezzel a munkaszüneti nappal egy háromnapos hosszú hétvégét kapunk, melynek várható időjárását jellemezzük most napokra lebontva:

Pénteken hajnalban tartós ködmezők alakulnak az északi részeken, általában 3 és 10 fok közötti minimumokra lehet számítani. A déli országrészben gyengén felhős, napos, mérsékelten meleg idő lesz a jellemző 18-21 fok közeli értékekkel, ezzel szemben az északi tájak fölött szinte egész nap megmaradhat a vastag felhőtakaró és a hőmérséklet is ahhoz mérten alakul, arra 14-17 fok között alakulnak a maximumok.

a hosszú hétvége várható időjárása
Október 23.-ára kellemes hőmérsékletek ígérkeznek
forrás: OMSZ

Nagy területen élénk dél-nyugati szél fog fújni a nap folyamán, de csapadék hiányában érdemes lesz a szabadban eltölteni néhány órát.

Hétvégén 4 és 12 fok közötti minimumok mellett tovább fokozódik a ködös, párás területek mértéke. Szombaton – a pénteki naphoz hasonlóan – a Kisalföld és az Északi-középhegység közötti szakaszon valószínű köd, vasárnap pedig nemcsak az északi területeken, hanem a nyugati határvidékeken és az Alföld dél-keleti megyéiben is kialakulhat tartós ködfátyol.


Szombat hajnalban egy nyugat felől közeledő front hatására megnövekszik a felhőzet és gyenge csapadék érkezhet elszórtan leginkább a déli és északi megyékbe. (RADAR megtekintése)

terkep
Szórványos csapadék érkezik a hosszú hétvégére, 010.24, szombat
forrás: ZAMG

Az élénk dél-nyugati szelet fokozatosan észak-nyugati váltja a nap folyamán, így a délutáni órákra hidegfronti hatás érvényesül és néhány fokkal csökken a levegő hőmérséklete: 13 és 17 fok közötti értékeket mérhetünk.

Vasárnap hajnalban a ködfoltok mellett szakadozó felhőzet alakul ki észak-nyugat felől és délelőtt rövid, napos időközök is előfordulnak nyugaton. Ezt követően ismét megvastagszik a felhőzet és megélénkül az észak-keleti szél. Délután főként a Dunától keletre várható több helyen záporeső, viszont jelentősebb mennyiségre országos szinten nem kell készülni, legfeljebb a déli megyékben helyenként lehet 5-10 mm.
A hőmérsékleti maximumok 13 és 18 fok között váltakoznak, a magasabb értékeket ebben az esetben is a déli megyék lakói mérhetik.

Kellemes időtöltést kívánunk a hosszú hétvégére!