Fagyos hét előtt állunk

Január közepére a téli hónapoktól elvárt időjárás köszönt ránk: hajnalonként erősebb fagyok, nap közben a napsütés ellenére is alacsony hőfokok várhatóak, a borús tájakra pedig szilárd halmazállapottal érkezik a csapadék.

850temp 20210109 06 033
Hideg idő várható (Wxcharts)

Ezek a jellemzők már vasárnap (ma, január 10.-én) is érvényben lesznek, hajnalban többfelé képződnek zúzmarás területek, tartós ködmezők, a korai hőmérsékletek -8, -2 fok közé esnek.
Napközben szakadozottabb felhőzet az ország északi felén valószínű, ott némi napsütés is ígérkezik, másutt vastagabb marad a felhőtakaró és dél felől kisebb havazás terjeszkedik majd a délutáni óráktól. A legmelegebb órákban -2 és +2 fok között maradnak a hőértékek.

snowdepth 20210110 00 030
Hóvastagság a déli megyékben hétfő reggelig

Hétfőre virradóra a déli tájak fölött még előfordul gyenge havazás, hajnalban a felhőzet vastagságához mérten -1, -7 fok valószínű. Fagyosabb értékek az északi megyékben mérhetőek, ahol napközben kevés felhő takarhatja majd az eget, így többfelé napsütésre van kilátás, a levegő hőmérséklete pedig -2 és +3 fok közé tehető. A déli területeken felhős marad az idő, délutántól ismét havazással tarkítva, ami dél-keletről észak felé húzódik.

Kedden -6 és +4 fok között alakul a hőmérséklet. E napon egy átmeneti melegfront érkezik, amikoris megváltozik a szél iránya és pár fokkal enyhül az idő. Északon napos időszakok fordulnak elő, de a déli, dél-keleti tájakra a légáramlat havazást, havas esőt és hózáporokat ígér.

Screenshot 20210110 003157
Hidegfront érkezik szerdára – a narancssárga szín havat jelöl (meteox)

A szerdai nap hidegfronttal köszönt ránk és erős, a Tisza vonalától nyugatra viharos szél kíséri, északon többfelé havazással.
Az északi szél felerősödése a hét további napjain is tapasztalható lesz és a hőmérők is napról-napra fagyosabb értékeket mutathatnak. Nagy területen -3,-7 fok, de helyenként -9,-12 is mutatkozik majd.

fagyos hajnalok
Fagyos időben lehet részünk – 01.17, vasárnap (OMSZ)