A vasárnapra várt havazás hétfőn lesz esedékes

Az előrejelző modellek pár napja kiterjedt havazást jeleztek előre hétvégére, január 9-10.-re.

Ezt követően a két nagy modell igencsak feladta a leckét, ugyanis a GFS és az ECMWF egymástól teljesen különböző lefedettséggel mutatta a tőlünk délre elhelyezkedő mediterrán ciklon terjedési vonalát.

Mostanra viszonylag hasonló előrejelzés mutatkozik mindkét oldalról, így megpróbáljuk felvázolni a hétvégére esedékes hóesés várható idejét és területi eloszlását.

A két modell között idő-beli elcsúszás van még jelen, ugyanis az ECMWF vasárnap estére pontosítja a dél-nyugatról érkező havazás kezdetét Magyarországon, míg a GFS hétfő délutánra prognosztizálja, de szintén dél-nyugat felől.

Hétfőre várható havazás
Idő-beli eltérés: ECMWF – 01.11, hétfő (12:00) / GFS – 01.10, vasárnap (18:00)
IMG 20210108 001756
Összevetés: ECMWF / GFS a havazás idő-beli és területi eloszlása

Mindkét esetben észak, észak-kelet felé húzódva, egyre nagyobb területen kezd el hullani a hó és a mértékét tekintve a dél-nyugati megyékben egyöntetűen 6-8 centiméternyi vastagság eshet. Az észak-keleti tájak esetében még van egy kis bizonytalanság, de pár centi mindenképpen várható a jelenlegi adatok szerint.

IMG 20210108 002530
Összevetés: ECMWF /GFS – várható hóvastagság (térképek: Wxcharts)

Az északi részek és a Kisalföld térsége ez esetben kimaradhat a havazás alól, de természetesen ez még változhat valamelyest a szeszélyes és kiszámíthatatlan ciklonokra való tekintettel.

(Oldalunk adatai folyamatosan frissülnek, így érdemes később is honlapunkra látogatnia.)

2 napos részletes szöveges előrejelzéseinket IDE KATTINTVA olvashatja.