Kína az eddigi legrosszabb hőhullámával küzd

IMG 20220823 073432

Kínában hivatalosan már 70 napja tart a folyamatos hőhullám és az ország kilenc év óta először adott ki aszályriadót.

A múlt héten több, mint 240 város jelezte Kínában, hogy 40 Celsius fok fölött van a hőmérséklet és egyes helyeken még éjszaka sem csökken 30 fok alá!
Az emberek július eleje óta küzdenek rekordhőmérsékletekkel a térségben és a légkondicionálók használatával jócskán megnőtt az energiafogyasztás is.

A délnyugati Szecsuán nevű tartomány (ahol mintegy 80 millió ember él) körülbelül 80%-ban a vízenergiára támaszkodik. A fellépő aszály miatt azonban felére csökkent az erőművek kapacitása. Az energiatakarékosság érdekében a tartomány utasítást adott a gyáraknak, hogy hét napra függesszék fel működésüket, ezzel csökkentve az elektromos hálózatok túlterheltségét.

A rendkívüli hőség miatt több más tartományban is szárazság tapasztalható, amely a következő hetekben várhatóan súlyosbodni fog.
A kevés csapadék miatt a Jangce, a világ harmadik leghosszabb folyója, rekordalacsony szintre süllyedt. A vízszint 4,5 méterrel csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest.

Az éghajlatkutatók szerint a szélsőséges időjárási események gyakorisága és intenzitása a következő évtizedekben növekedni fog.