01.14-16: Mérséklődik a hideg, de erősödik a szél

Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, enyhülnek a fagyok, délután viszont ismét felerősödik az észak-nyugati szél.

Pénteken hajnalban gyengén felhős égbolt várható, az észak-keleti tájakon azonban felhős marad az ég és szitálásra, zúzmarás ködfoltokra kell számítani, ami tartósabban is megmaradhat.
A minimumok általában 0 és -8 fok között alakulnak, de a hóval borított dél-keleti tájakon még előfordulhatnak -10 fok alatti értékek is.
Napközben az ország középső harmadán megélénkül, a Dunántúl északi felén megerősödik, viharossá fokozódik az észak-nyugati szél, másutt mérsékelt marad a légmozgás.

megerősödik a szél
01.14, péntek: megerősödik a szél – OMSZ

Nyugat felől enyhülés érkezik, ami nagy időjárási különbségeket eredményez országon belül. A legtöbb helyen derült lesz az égbolt és sok napsütés várható, de a felhős, borús észak-keleten hószállingózás, ónos szitálás is előfordul a késő esti órákban Borsod-, valamint Szabolcs- megyében.
A maximumok a ködös, felhős keleti határvidékeken fagypont alatt, 0 és -5 fok közelében maradnak, míg a napsütötte tájakon +3, +10 fok közé emelkednek.

Screenshot 20220113 231810
Pénteki hőkontraszt

Szombaton hajnalban a nyugati területeken pozitív tartományban, +1, +4 fok között maradnak a minimumok. A keleti oldalon ismét megjelenik a köd, a levegő hőmérséklete pedig -8, +1 fok közé hűl.
A nap folyamán az észak-nyugati szelet többfelé élénk, olykor erős lökések kísérik, a Tiszántúlon viszont gyenge marad a légmozgás.
Változóan felhős égbolt várható több órás napsütéssel, a legmelegebb órákra 0 és +8 fok köré melegszik a levegő.

A szombaton érkezett gyenge hidegfront átvonulása után vasárnapra átmenetileg visszaesik a hőmérséklet, majd hétfőn újra emelkedni fog.
A hét utolsó napján legyengül a légmozgás és anticiklonális hatások érvényesülnek, majd a következő hét szelesen, viharosan indul.

gustkph 20220113 00 108
Szelesen indul a jövő hét

Borítókép: Varga Teréz, Balatonfűzfő