01.13: Kelet felől érint a sarkvidéki fagy

A hét közepére érkezett erős fagy Oroszország felől áramlik és magja tőlünk keletre a Fekete-tengerig leér majd.

kelet felől érint a sarkvidéki fagy
Kelet felől érint a sarkvidéki hideg – Wxcharts

A hideg leáramlása és a Földközi-tenger mediterrán ciklonjának találkozása nagyon erős, 100 km/órán felüli viharos szelet generált a Balkánon, illetve Horvát- és Olaszország térségében. A Földközi-tenger nedves levegője a hét elején szilárd formában, hó alakjában érte el a tőlünk délre eső államokat (néhol 20-30 cm friss havat eredményezett), illetve Magyarország dél-keleti területeit is a hétfői nap folyamán.

A mediterrán ciklon dél-kelet felé, Szíria irányába halad, mögötte pedig egy anticiklon terjeszkedik észak-nyugat felől, ami nagy területen szárazabb légtömegeket biztosít. Hatására több órás napsütést várhatunk a következő napokban, felhősebb tájak északon, észak-keleten fordulnak csak elő.

A derült égbolt és mérséklődő szél megteszi együttes hatását, csütörtök hajnalban a hét legfagyosabb reggele következik!

A kelet felől beáramló fagyos levegő -15, -20 körüli minimumokat eredményez a hóval borított keleti, dél-keleti tájakon és több helyen zúzmarás köd telepszik meg a hajnali órákban.
Nyugaton enyhébb értékeket mutatnak majd a hőmérők, arrafelé -2, -8 fok köré hűl a levegő, a fagyra érzékeny északi tájakon pedig -10, -14 fok körüli hőmérsékletekre számíthatunk.

unnamed 2
Erős fagyokra számíthatunk a keleti határvidékeken – Ventusky

Időjárás-előrejelzés 2 napra