Katasztrofális áradások Kanadában

A több napon át tartó heves esőzés katasztrofális áradásokat okozott a kanadai Brit Kolumbiában. 2021. november 17-én rendkívüli állapotot hirdettek a térségben.

Áradás Brit Kolumbiában
Áradások Brit Kolumbiában – Rafael Escalona

Az Egyesült Államok északnyugati részén rekord mennyiségű eső esett az elmúlt időszakban. A régió egyes részein több, mint 2 havi csapadék hullott mindössze 48 óra leforgása alatt, ami a folyók gyors áradását és az alacsonyan fekvő síkságok elöntését okozta.

A nagy mennyiségű csapadék miatt utak és hidak mentek tönkre, lakóházak és termőföldek kerültek víz alá, állatok ezrei pusztultak el.

Autópályákat zártak le számos földcsuszamlás következtében, sőt a Vancouverbe vezető 7-es főúton több, mint 100 jármű rekedt két földcsuszamlás között. Egy másik autópályán több autót is magábal sodort a sárlavina, melynek következtében 4 ember életét vesztette, egyet pedig azóta is keresnek.

Screenshot 20211120 193250
Előtte és utána, földcsuszamlás Brit Kolumbiában – John Bamforth

Az Environment Canada által szolgáltatott adatok szerint körülbelül 20 helyen dőlt meg a csapadékrekord, amit 100 és 252 mm között regisztráltak.

Az áradások miatt csaknem 20 000 ember kényszerült elhagyni az otthonát, miközben újabb figyelmeztetések vannak érvényben a partok mentén.