Áradás és áldatlan állapotok Szicília térségében

Szicília szigetét és a dél-olasz Kalábria tartományt egy ritka, intenzív időjárási rendszer sújtja, ami heves esőzéseket és kiterjedt áradásokat okoz a térségben.

Előző cikkünkben szót ejtettünk egy Medikán kialakulásáról, ami október utolsó hetében súlyos időjárási eseményeket tartogat Olaszország déli területeire.

Hétfőn az olasz polgári védelmi minisztérium piros riasztást adott ki – azaz a legmagasabb szintű figyelmeztetést – a Szicília északkeleti részén és Kalábria délnyugati régiójában tapasztalható áradások miatt. Kedden ismét harmadfokra emelték a riasztás szintjét a további intenzív csapadék kialakulása miatt.

Kedden reggelig a szicíliai Linguaglossa településen 520,4 milliméternyi csapadékösszeget regisztráltak, a kalábriai Fabrizián 440,2 milliméter eső hullott.
A helyzet kritikus – mondták kedden Catania kikötővárosának tisztviselői, ahol a 3 nap alatt hulló 340 mm-nyi csapadék következtében az utak folyókká változtak.

A rendszer átmeneti távolodás és gyengülés után csütörtökön ismét erőre kap és immáron medikánként (mediterrán hurrikánként) Szicília felé veszi az irányt. Pénteken nagy kiterjedéssel érinti Olaszország déli felét és újra növeli a heves zivatarok, a felhőszakadás és az erős szél kockázatát.
Mivel a talaj már vízzel telített és nem képes elnyelni a további csapadékot, a pénteki “tetőzés” katasztrofális állapotokat teremthet.

Borítókép: Forecast Weather Greece