Mediterrán hurrikán az olasz partoknál

Veszélyes időjárási tényező formálódik Olaszország déli területeihez közel, az átlagosnál melegebb Földközi-tengeren:

Egy ciklonális örvény Afrika északi partjaitól kiindulva akár Medikánná erősödhet és hétvégéig tartós, több napon át tartó, ismétlődő esőzést okoz Szicília és Kalábria térségében.

A medikán a „mediterrán hurrikán” szavak fúziójából származik, mivel nem trópusi, hanem mediterrán égövben alakul ki a meleg tengervíz hatására. Tulajdonságait tekintve sokkal gyengébb, mint egy hurrikán, de még így is pusztító erővel bír.

Cikkünk megírásakor már erős viharjelenségek zajlanak a Földközi-térségben és a gazdag nedvességgel feltöltött rendszer azonnal hatalmas esőzésekkel indított Olaszország déli részén.

A lassú mozgású ciklon a kalábriai és szicíliai területek domborzatával kölcsönhatásba lépve akár 500-600 mm közötti csapadékmennyiséget is kitermelhet rövid időn belül. A part menti szakaszokon ez 4-6 havi csapadékösszegnek felel meg, ezért a meteorológiai szolgálat árvíz veszélye miatt a legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki Kalábria esetében.

Medikán az olasz partoknál
Piros fokozatú figyelmeztetés – Meteoalarm

Olaszország északi területein ezzel szemben nagyobb légköri stabilitás várható sok napsütéssel, akár 20 °C-ot is elérő értékekkel, így elmondható, hogy október utolsó hetében Olaszország meteorológiai szempontból szó szerint kettészakad.

Radar