Viharkárok, áramkimaradás és közúti fennakadások

Az “Aurore” névre keresztelt őszi viharciklon ma nagy erővel söpört át Európán és komoly károkat hagyott maga mögött.

A 100 km/órát meghaladó szél több országban okozott fennakadásokat mind a közlekedés, mind az energiaellátás területén.

Viharkárok Európa-szerte
Károk a francia fővárosban 📸: Jean-Guy Maréchal

Négy ember megsérült Rotterdam déli részén, mivel az erős szél a hajnali órákban tetőket bontott és fákat döntött ki egy lakónegyedben.

A vihar erősen sújtotta Belgium északi részén Antwerpen környékét. A helyi tűzoltókat tucatszor hívták a viharkárok felszámolására főként letört faágak, kidőlt fák és részben összeomlott házak esetében, de a helyi stadion tetőszerkezete is megrongálódott többek között.

Franciaországban a leszaladó vezetékek miatt negyedmillió háztartásban szünetelt az áramellátás és számos épületben keletkezett kár a hurrikán erejű szélben.

Az időjárási szolgálat szerint a legerősebb széllökések elérték a 175 kilométer/órát a normandiai Fecamp városában, de a francia fővárosban is 109 km/h-t mértek.

FB IMG 1634851616154
Legerősebb széllökések: Meteo Express

Szünetelt a vasúti forgalom Normandia, Champagne, valamint Párizs régiójának számon részén, a vágányokat hatalmas fák torlaszolták el.

A német vasúthálózaton kidőlt fával ütközött egy éjjel közlekedő tehervonat Bonn külvárosában. A szélsőséges időjárás miatt
felfüggesztették az összes távolsági járatot Észak-Rajna-Vesztfália tartományban, de Németország más részein is bőven jelentettek késéseket.

A német meteorológiai szolgálat csütörtökön az ország északi és északkeleti részén 105 km/h, hegyvidéki területeken 120 km/órás széllökésekre figyelmeztetett.

A Balti-tenger partján tornádó alakult ki, ami leginkább a német Schwentinental nevű kikötőváros épületeiben okozott károkat. A gyökerestől kitépett fák miatt autók rongálódtak, de személyi sérülés nem történt. Hamburgban 15 méteres fa dőlt egy lakóházra.

A vihar gondokat okozott a közúti közlekedésben is: Philippsburg közelében egy kamion utánfutója borult fel az erős oldalszél következtében.