Egyre naposabb, de egyre hűvösebb

Az elkövetkező napokban elkerülik térségünket a frontok, így több napsütésre számíthatunk, de a derült égbolt és az északias légmozgás hatására tovább csökken a hőmérséklet.

Szombaton jobbára napos időben lesz részünk, felhősebb területek délen, majd nyugaton fordulnak elő, de némi fátyol- és gomolyfelhőzet többfelé kialakul a nap folyamán. Az élénk északnyugati szelet az északi megyékben erősebb lökések kísérhetik és ezzel hűvösebb levegő áramlik be az országba. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +8 fok közé, a délutáni maximumok 11-15 fok közé esnek.

Vasárnap hajnalra tovább tisztul az égbolt és jelentősen lecsökkennek a hajnali hőértékek. Általában -5 és +2 fok közötti minimumokkal számoljunk, észak-keleten a fagyosabb értékekkel!
A délelőtti órákban derült idő lesz a jellemző, de délután is csak az észak-keleti tájak fölött várható gomolyfelhősödés. Kezdetben gyenge északi, majd élénk észak-keleti légmozgást tapasztalhatunk, a hőmérsékleti maximumok 11-14 fok közé tehetőek.

Hétfőtől ismét megjelennek a köd- és párafoltok,(a hét közepére akár tartósabban is), de ezek feloszlása után szinte zavartalan napsütésben lehet részünk. A hajnal meglehetősen fagyosan indul a keleti országrészben, ott -7, +1 fok közé hűl a levegő hőmérséklete, a nyugati oldalon enyhébb, -1 és +4 fok közötti értékeket mutatnak majd a hőmérők.
A mérsékelt keleties légmozgást többfelé élénk dél-keleti szél váltja, a csúcsértékek 11-14 fok között váltakoznak.

Screenshot 20211022 202547
Hétfői időkép – OMSZ

A folytatásban felhősebb lesz az idő, kedden egy-egy zápor is kialakul nyugaton. Számottevő csapadékra nincs kilátás október utolsó hetében, anticiklonális hatások érvényesülnek és több-kevesebb napsütés lesz a jellemző. A maximumok délutánonként 10-16 fokig emelkednek.