10.06: A napsütést mediterrán ciklon váltja

Szerdán egy mediterrán ciklon érkezik a csapadékmentes meleg napok után.

A Brit-szigetek fölött egymást követik a ciklonok. A jelenleg észak felé távozó ciklon előoldalán meleg levegő tölti ki a Kárpát-medence térségét, a ciklonok peremfelhőzetén viszont egy mediterrán ciklon alakul, ami az olasz régióban hatalmas esőzéseket okoz.

Kedden a hétfői nap mintájára derült, gyengén felhős égbolt lesz a jellemző és sok-sok napsütés. A hőmérsékletek délután a legtöbb helyen elérik a 20-27 fokos értékeket, az enyhe időért felelős déli szelet pedig élénk, néhol erős lökések kísérik.
Délután a nyugati megyék fölött már megnövekszik a felhőzet és a hullámzó rendszer előbb csak szórványos záporokat, majd tartósabb esőt, zivatarokat is tartogat szerdára virradóra.
A csapadéksáv a keleti tájakat leszámítva többfelé okoz majd szerdán csapadékot. Az élénk, helyenként megerősödő dél-keleti légmozgást nap végére tartós, napokig tartó észak-nyugati szél váltja, mellyel hűvösebb légtömegek érkeznek.

10.06 szerda delutan
10.06, szerda: A csapadéksáv többfelé okoz csapadékot – OMSZ


A hőmérsékleti értékek keleten 20 fok közelében, másutt 12-18 fok között maradnak szerda délután, a hét második felében pedig pár fokkal tovább csökkennek a maximumok.
A mediterrán ciklon csapadékfelhőzete több hullámban érkezik majd az ország fölé, így csütörtökön és pénteken is borús, szeles, hűvös időre lehet készülni.

Jelenleg a két nagy előrejelző modell viszonylag egyetért abban, hogy pénteken délig kiadós esőt várhatunk a Tisza vonalától nyugatra. Nagy területen hullhat 20 mm-nyi, de nyugaton több helyen akár 40-50 mm-t meghaladó mennyiség!
A legkevesebb csapadék észak-keleten valószínű (a tájegység akár szárazon is maradhat), a határok irányában inkább csak felhős marad az idő és arra rövid napos időszakok is kialakulhatnak.

mediterrán ciklon és kiadós eső
Az ECMWF modell által várható csapadékösszeg péntek délig – Wxcharts