Kellemes hőértékekkel nyit az október

Javulni látszik október első hétvégéjének időjárása:

Szombatra csökken a felhős területek nagysága és a sokórás napfény hatására emelkedni fognak a nappali hőmérsékletek.

Egy messze, észak-nyugaton elhaladó ciklon előoldalán délről meleg levegő áramlik a térségbe, ennek köszönhetően néhány napra vissszatér a kellemes idő:

AddText 09 30 02.38.12
Kellemes időjárást tartogatnak október első napjai – Vremenska prognoza za BiH

Szombaton az északi tájakon ugyan tartósabb lehet a rétegfelhőzet, de az ország döntő részén a napsütés kap főszerepet.
A déli megyékben a tiszta égbolt hatására hűvösen alakul a hajnal, ott 3 és 8 fok közé esnek a minimumok, a felhősebb északi országrészben viszont 8-12 fokos értékeket mérhetünk. Az Északi-középhegység tág környezetében sűrű köddel borított tájak is előfordulnak.
Napközben kellemes őszidő várható, délután 17-22 fokig melegszik a levegő hőmérséklete. A dél-keleti szél többfelé felélénkül, helyenként megerősödik.

Vasárnap a 4-11 fokos, foltokban párás, ködös hajnal után szinte mindenfelé kisüt a nap. A délelőtt folyamán egy felhősáv húzódik az ország fölé, ami megszűri a napfényt. A dél-keleti szél egyre inkább felélénkül, észak-nyugaton megerősödik, délután viharossá fokozódik a Feröer-szigetek fölött örvénylő hatalmas viharciklon peremén. A csúcsértékek általában 19 és 25 fok között tetőznek.

kellemes hőértékwkkel nyit az október
10.03 – Vasarnapi hőmérsékletek – OMSZ

A jövő hét első napjaiban folytatódik a hétvégéhez hasonló napos időjárás, csak a délies szél felerősödése eshet kellemetlenül.
Hétfőn, kedden a hőmérsékletek tovább emelkednek, nyugaton a 27-28 fokos értéket is elérheti a hőmérő higanyszála, míg az észak-keleti tájakhoz érve mérsékelt, 20 fok közeli maximumokat tapasztalhatunk.
Változás előreláthatólag a szerdai napon érkezik, amikor újra megnyílnak az ég csatornái.

Borítókép: Györkő Zsombor