Szeles péntek, enyhe hétvége

Enyhe napok következnek, de szelesen kezdődik:

A csütörtöki nap folyamán egy gyors mozgású ciklon közelít észak felől. Ennek középpontja a Skandináv térségből Fehéroroszország felé húzódik, így abban a térségben igencsak viharos, csapadékos időjárást eredményez. Ezzel szemben Magyarország határait szinte csak súrolja, mégis hatással lesz az időjárásra.

Észak-kelet felől vastagabb felhőtakaró borítja majd az eget már a csütörtöki nap folyamán, de a ciklon frontfelhőzete csak pénteken érkezik. Hatására az észak-keleti megyékben szórványos záporok alakulnak a nap első felében, másutt napos-felhős időszakok váltakoznak. A legtöbb napsütés a nyugati, dél-nyugati határsávban tapasztalható.

Csütörtök délután megélénkül a dél-nyugati szél és foltokban egyre erősebb lökések kísérik. Péntekre virradóra a szél iránya észak-nyugatira fordul és előbb csak az északi területeken, majd egyre többfelé fokozódik erőssége, ami leginkább 50-70 km/h közé tehető. Az ország dél-nyugati megyéiben mérsékelt marad a légmozgás.

szel
09.24: Szeles péntek – OMSZ

A felhős, szeles idő miatt a levegő hőértékei az elmúlt napokhoz képest nem csökkennek úgy vissza, a péntek hajnalban mérhető hőmérsékletek 8-14 fok között alakulnak, délután pedig 18-22 fok közé emelkednek.

Szombaton ismét déliesre vált a légmozgás, délutánonként megélénkül, de enyhe időt biztosít.
Gyengén felhős égbolt lesz a hétvége jellemzője és teret nyer a napsütés. Némi gomolyfelhő-képződéssel számoljunk a napok második felében, ám csapadék kialakulása nélkül telhet a hétvége.
A hajnali köd- és párafoltok feloszlása után kellemes időben lesz tehát részünk, zavartalanabb napsütés a déli, dél-nyugati tájakon valószínű. A levegő hőmérsékletét a legtöbb helyen 20-27 fok között mérhetjük.

tmax 20210922 06 081
Kellemes őszi hétvége 20-25 fok feletti csúcsértékekkel – Wxcharts