09.21: Hűvösen indul a csillagászati ősz, majd javulni látszik

Az őszi napéjegyenlőség szeptember 21-22-re esik és vele beköszönt a csillagászati ősz.

E dátumtól kezdve a Nap a Baktérítő felé távolodik az Egyenlítőtől, sugarai egyre laposabb szöget zárnak be a földtengellyel. Az északi féltekéről azt láthatjuk, hogy a Nap egyre rövidebb ideig tartózkodik a horizont fölött, azaz rövidülnek a nappalok. Alacsonyabban mutatkozik az égen és egyre kevesebb energiát ad, melyek együttes következményeként csökken a hőmérséklet.

A közelben elvonuló ciklonok és azok felhőzete miatt az elmúlt napok során őszbe fordult az időjárás és a Kelet-Európa felől áramló hideg légtömegek pár napig még hűvösen tartják a hajnalokat.
Általában 5-10 fok körüli minimumok várhatóak szerte az országban, de a szélvédett területeken, az északi völgyekben ennél alacsonyabb hőmérsékletek is előfordulnak.

A hőmérsékletek széles skáláját jól illusztrálják a ma hajnalban mért értékek: míg a Kiskunságban fagyott és -1 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála, a Balaton térségében, a 10-13 fokos minimumokat tekintve, enyhének mondható volt a hajnal.

hűvösen indul a csillagászati ősz
09.21: Kedd hajnalban mért értékek – OMSZ

Kedden sok lesz fölöttünk a felhő, délelőtt hosszabb, délután rövidebb napos időszakokkal és egy-egy futó záporral. A legmelegebb órákban is 20 fok alatt maradnak a csúcsértékek, kedden 14-18, szerdán 12-16 fok közelében mozognak majd.
Szerdán megnövekszik a felhőzet. Előbb csak az északkeleti területeken fordulnak elő záporok, majd szinte az egész ország fölött beborul az ég és egyre többfelé várható eső. Felélénkül az észak-nyugati szél, dél-nyugaton erősebb lökések is előfordulnak.
Délután észak felől csökken a felhőborítottság és csak szórványosan fordulhat elő gyenge zápor.

Csütörtökre kitisztul az ég, így újabb hűvös, helyenként fagyos reggelre készülhetünk!
Délelőtt hosszabb időszakokra kisüt a nap, de délután megnövekszik a gomolyfelhőzet, csapadék azonban nem alakul ki és további pozitívum, hogy a mérsékelt észak-nyugati szelet élénk dél-nyugati váltja, amivel enyhébb, melegebb légtömegek sodródnak az ország fölé. Ennek köszönhetően már a csütörtöki nap folyamán lesznek olyan területek, ahol a maximumok átlépik a 20 fokos határértéket és

a hétvégéhez közeledve napról-napra magasabbra, kellemes 20-25 fokos tartományba emelkednek a hőértékek.

850temp 20210920 06 132
Hétvégére melegebb légtömegek uralják majd a Kárpát-medencét – Wxcharts