Már úton a következő hidegfront

A Skandináv államok fölött már egy újabb ciklon hidegfronti szakasza közelít Magyarország felé,

miközben még a hétfőn átvonuló hidegfront északi áramlása határozza meg a Kárpát-medence időjárását.

Szerdán foltokban felhős idő várható minimális csapadékeséllyel, élénk északias széllel. Több napsütés az ország északi tájain valószínű, a maximumok 20-24 fok közelében maradnak.

Screenshot 20210825 075322
08.26, csütörtök: Hűvös lesz a hajnal – OMSZ

Csütörtökön derült lesz a hajnali égbolt és kifejezetten hűvössé válik a levegő. Keleten a minimumokat leginkább 5 és 10 fok között mérhetjük, de a hőmérő higanyszála nyugaton is csak 1-2 fokkal haladhatja majd meg a 10 fokot.
A kezdeti napsütést egy magassági hidegörvény felhőzete zavarja meg, ami észak, észak-nyugat felől húzódik fokozatosan az ország fölé. Előbb elszórtan az északi megyékben, majd később a nyugati tájakon alakul ki csapadék és nagy területen kiadós mennyiség is hullhat.

úton a következő hidegfront
Újabb hidegfront érkezik csütörtökön – Wxcharts

A pénteki nap első felében a déli tájak fölött lesz vastagabb a felhőzet, arra több helyen várható zápor, záporeső, illetve szórványosan a keleti határvidékeken. Észak-nyugaton gyengén felhős égbolt és élénk szél lesz a jellemző és a nap is előtűnik. Ezzel szemben az észak-keleti megyék és a nyugati határmenti területek gomolyfelhőzetéből délután zápor-, zivatargócok alakulnak, melyek az esti órákra fokozatosan eloszlanak.

Hétvégén egy mediterrán ciklon közelíti meg dél-nyugat felől az országot, így további csapadékra számíthatunk, de ennek területi eloszlása, mértéke még elég bizonytalan, így a pontosabb részleteket a friss prognózisokban közöljük.

Borítókép: Englert Gábor