Hurrikán szezon – egyszerre 3 trópusi vihar csapott le

Erősödik a hurrikán szezon: Észak-Amerika területére az elmúlt napok során egyszerre három trópusi vihar csapott le az Atlanti-óceán felől, név szerint Fred, Grace és Henri.


Fred Floridánál ért partot és gyorsan legyengült a szárazföld fölött, de így is heves esőzésekkel vonult át. A villámárvíz-figyelmeztetések mintegy 10 millió emberre vonatkoztak Floridában, Georgiában és Alabamában.

Grace az erős földrengéssel sújtott Haiti irányába fordult, majd Mexikó keleti partvidékére érkezett, mint 3-as erősségű hurrikán. Heves esőzéseket, áradásokat, áramkimaradásokat okozott és 8 ember halálát jelentették.

Vasárnap délután Henri is megérkezett Rhode Island-hez, a népszerű tengerparti üdülőhelyhez.
A vihar több mint 140.000 háztartást hagyott áramellátas nélkül New Jersey -től Maine -ig, Connecticut-ban evakuálásra kényszerítette az embereket, New Yorkban pedig megdöntötte a csapadékrekordot. Egyetlen óra alatt 50 mm-nyi eső hullott, ami már önmagában rekordnak számít a város történelmében, 48 óra eltelte után pedig 178 mm csapadék gyűlt össze a lassan áthelyeződő ciklon nyomán.

Villámárvíz New Yorkban

Több városban az utcákat elöntötte a víz, hogy az autók szinte elmerültek, igy az autótulajdonosokat sok esetben a rendőrség és a tűzoltók szabadították ki.

A viharos, 100-120 km/órán felüli szél és a kialakuló villámárvizek következtében több száz repülő járatot töröltek, hidakat zártak le és a metrók, vonatok esetében is szünetelt a forgalom.

Borítókép: NOAA, 2021.08.17