Változékony, meleg idő, majd hidegfront zivatarokkal

Délnyugat felől váltakozó nedvességtartalmú, az eddigieknél alacsonyabb hőmérsékletű, ám így is viszonylag meleg légtömegek sodródnak a kontinens belseje felé.

Részletes előrejelzés:
Kedden napközben változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre a legtöbb helyen kisüt a nap. Az ország északi és nyugati felében van számottevő esélye az erőteljesebb gomolyfelhő-képződésnek és a nap második felében a záporok, zivatargócok kialakulásának akár intenzív csapadékkal, jéggel.
A délies szél mérsékelt, időnként élénk lesz.
A maximumok zömében 25 fok felé emelkednek, sőt az Alföldön 30 fok körüli értékekre célszerű számítani, azaz ebben a térségben újra hőségnap (T¬max >30°C) várható több helyen.

Szerdán magas- és középmagas szintű felhőzet halad át felettünk, illetve gomolyfelhők is képződnek a több-kevesebb, egyre szűrtebb napsütés mellett. Nagyobb eséllyel az északi tájakon van esély zápor, zivatargóc kialakulásának, ahol helyenként több milliméternyi csapadék hullhat, de a déli tájakon is esélye van a zivataroknak. A délnyugati szelet élénk lökések kísérik, illetve zivatarok környékén viharos széllökések is előfordulhatnak. A legmelegebb órákban 26-33 fok közé emelkednek a csúcsértékek, ezúttal is Alföldön ígérkezik a melegebb, ott továbbra is több helyen hőségnapot regisztrálhatunk, másutt fülledt, nyári nap elé nézünk.

Screenshot 20210803 074749
08.04: Szerda hajnalban zivatarok vonulnak át – OMSZ

Csütörtökre virradóra hidegfront érkezik, ezért napközben gyakran erősen felhős ég mellett, nagy területen valószínű eső, zápor, A Duna vonalától keletre heves zivatar is. Többfelé jelentős mennyiségű csapadék áztathatja a szomjazó földeket és növényeket.
Az északnyugati szél megélénkül, olykor megerősödik, zivatarok mentén átmenetileg viharossá fokozódik. Nagy lesz a hőmérséklet különbség, északnyugaton kissé hűvös, csak kevéssel 20 fok feletti hőmérsékletek mutatkoznak, míg keletebbre 25-33 fok közötti csúcsértékek mérhetünk.

változékony, meleg idő
08.05: Csütörtökön hidegfront osztja meg a hőmérsékleteket -OMSZ

Péntekre kelet felé halad a nedves, labilis légtömeg, ezért nyugat felől csökken, felszakadozik a felhőzet és a Dunántúlon több órára kisüt a nap. A középső, kiváltképp a keleti tájakon még előfordulhat zápor, itt-ott zivatar, majd szerte az országban csökken a csapadékhajlam.
Élénk, időnként erős északnyugati szél fúj. A maximumok 20-30 fok közé emelkednek, hűvösebb a még eleinte csapadékkal érintett helyeken lehetséges.

A hajnalok hét közben frissek lesznek, a legtöbb helyen 13-21 fok közé süllyednek az értékek, ezért a napi középhőmérsékletek általában 25 fok alatt maradnak.

Hétvégére egy, a Brit-szigetek térsége felett kimélyülő ciklon előoldalára kerülünk, ezért délnyugati áramlással afrikai eredetű léghullámok advektálódnak felénk.
Várhatóan visszatér a kánikula, a 30, sőt a délkeleti tájakon a 35 fokot is elérő vagy azt meghaladó nappali felmelegedés.

Előrejelzés: Pap Áron
Borítókép: Beatrice Wurscher