08.05: Légörvény hoz jelentős csapadékot

Szerdán még viszonylag nyugodt időjárásban van részünk, a csütörtöki nap időjárását viszont egy légörvény teszi dinamikussá.

Csütörtökön hidegfront érkezik, melynek előterében még enyhe, 18-23 fok közötti hajnali hőmérsékletek várhatóak. Napközben gyakran erősen felhős lesz az égbolt, de délelőtt még csak gyenge intenzitású záporok, záporeső, délen zivatar alakul, előbb nyugaton, majd elvétve az ország középső részén is.

légörvény hoz jelentős csapadékot
08.05: Keleten heves zivatarokra számíthatunk – maps.meteo.pl

Egy mediterrán ciklonnak (légörvénynek) köszönhetően a nap második felében már nagy területen valószínű csapadék , a Duna vonalától keletre heves zivatarok is. A gócokat többfelé felhőszakadás intenzitású csapadék kíséri. Területi átlagban pár milliméter, de helyenként 10-35 mm-nyi csapadék is hullhat. Az erősebb cellák gyakori kísérőjelensége lehet a szél és alkalmanként a jég.
A keleti tájakon a dél-nyugati szél felerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik (50-80 km/h), és helyenként károkozó (90-100 km/órás) széllökések is előfordulhatnak az Alföldön és észak-keleten.

Screenshot 20210804 080444
A zivatarokat viharos szél kíséri – OMSZ

Nagy lesz a hőmérséklet-különbség, északnyugaton kissé hűvös, csak kevéssel 20 fok feletti hőmérsékletek mutatkoznak, míg keletebbre 25-33 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk a front előtt.

hokontraszt
08.05, csütörtök: nagy hőkontraszt alakul ki – OMSZ

Előrejelzés

Radar