Az intenzív zivatarok vasárnap is folytatódnak

Szombaton, azaz tegnap, heves zivatarok okoztak ismét villámárvizeket Közép-Európában.
Az erős villámtevékenységekkel áthaladó cellák felhőszakadás-szerű csapadéka leginkább az áradásokkal sújtott régiókban okoznak gondokat, a talaj vízzel telítettsége miatt.

223632367 1894778284013731 1799309861090397634 n
07.24, Belgium utcái ismét víz alatt – Art of thunders

Az intenzív események vasárnap is folytatódnak és az időjárási körülmények teret engednek a szervezett, heves zivatarok kitörésének, különösen az alpesi régióban.

Első és másodfokú a riasztás szintje Svájc, Németország, Csehország, Ausztria és Észak-Olaszország esetében jégeső, viharos széllökések és jelentős konvektív csapadék miatt és szintén jelentős csapadékra számíthat lokális jelleggel Anglia, a BeNeLux államok, Dánia és Franciaország északi része.

Harmadfokú riasztást adott ki az Európai Viharjelző Szolgálat (Estofex) Dél-Németországtól Ausztria északi területein át, ahol a kialakuló viharok várhatóan gyorsan szupercellákká szerveződnek és nagy jégesővel, viharos széllökésekkel járhatnak. Egy domináns gócból akár 8 cm átmérőjű vagy azt meghaladó jégszemek is hullhatnak!

intenzív zivatarok érkeznek
Harmadfokú riasztás az Estofex térképén

Vannak továbbá előjelek, miszerint a délutáni órákban a szupercellás zivatarok bow echo-t alkothatnak, azaz ívbe hajolnak, miközben Bajorország déli részéről Felső-Ausztria és Csehország felé haladnak. Ebben az esetben a fő kockázat az elszórtan vagy széles körben elterjedő súlyos széllökésekre irányul, amelyek komoly károkat is tudnak okozni!

Magyarország tekintetében két hullámban érkeznek zivatarok: egy vasárnap hajnalban az észak-nyugati megyéket érintve, majd egy az esti időszakban keletebbre kialakulva.

A hajnali órákban a Dunántúl északi felén vonulnak záporok, zivatarok észak-kelet felé, a határmenti területeken intenzívebb csapadékhullással, szélerősödéssel és villámlással. Ez a délelőtt folyamán gyengül és megszűnik, így a déli órákra szinte mindenfelé kisüt a nap. Az élénk dél-keleti légáramlás hatására 29 és 34 fok közötti értékeket mutatnak a hőmérők.
A délies szél az ország középső sávjában felerősödik, mögötte szórványosan csapadék is kialakul délután, majd az esti időszaktól kezdődően, éjszakába nyúlóan, ismét zivatarosabbra fordul az idő. A középső tájakon és annak az északi felén várhatóak főként heves zivatarok, az Északi-Középhegység széles környezetében pedig felhőszakadásra (10-30mm) is számítani lehet.

overview 20210724 12 036
Felhőszakadás az északi megyékben – Wxcharts

RADAR