Hétvégére heves zivatarokat jeleznek az áradásokkal sújtott régiókra

A német meteorológiai szolgálat előrejelzései szerint szombat déltől lokalizált zivatarok várhatóak.

Ezek a zivatarcellák a nap folyamán az árvizekkel súlyosan érintett Rajna-vidék-Pfalz tartomány nagy részére kiterjednek. A régióban még javában folynak a takarítási munkálatok és a károk teljes kijavítása hosszú időt vesz igénybe az elmúlt hetek szélsőséges időjárása után. (Németországban az áradások 177 ember halálát okozták, a szomszédos Belgiumból pedig 31 halálesetet jelentettek.)

Közel egy hét meleg, napos idő újabb hétvégi zivatarok érkeznek az atlanti térség felől. Habár mennyiségét tekintve ezek nem lesznek olyan intenzívek, mint a hidegörvény áthaladta közben, mégis jelentős kockázatot jelentenek a nyugati országok területeire.
Ennek oka, hogy a talaj vízzel telített és a folyók vízszintje még mindig magas.

Az ESTOFEX (European Storm Forecast Experiment), vagyis az Európai Viharjelző Szolgálat is aktív zivataros szombatot vetít előre Közép-Európára.
Másodfokra emelték a figyelmeztetés szintjét Svájc, Németország, Ausztria és Olaszország régiójára heves zivatarok, felhőszakadás, nagyszemű jég és viharos széllökések miatt.
Szintén narancssárga figyelmeztetést adtak ki Belgium és Luxemburg esetében Nyugat-Németország felé elsősorban felhőszakadás miatt.

izolált zivatarokat jeleznek elő
07. 24, szombat: másodfokú figyelmeztetés zivatarokra – ESTOFEX

A másodfokú területeket elsőfokú riasztási szint övezi hasonló, de enyhébb időjárási tényezőkkel és magában foglalja izolált cellából kialakuló tornádó veszélyét is.