Részleges kánikula, majd megszaporodó zivatarok

Hétfőtől északkelet felől szárazabb, ugyanakkor kissé melegebb léghullámok sodródnak felénk, ezért nem csak a levegő nedvességtartalma csökken, hanem a hőmérséklete is emelkedik.

A több napsütés hatására pár fokkal erősödik a nappali felmelegedés mértéke, így már-már részleges kánikula köszönt ránk.

Lényeges átalakulás a héten nem mutatkozik, noha a hét második felében egy gyenge hidegfront közelíti meg hazánk térségét és hoz növekvő zápor, zivatarhajlamot.
A nyári meleg azonban folytatódik egyelőre Európa-szerte.

Részletes előrejelzés:
Hétfőn napközben több órára kisüt a nap, a magas szintű felhőzet mellett pedig nappali gomolyok is képződnek. Ezekből a felhőkből szórványosan alakulhat ki lokálisan zápor, észak-nyugaton akár zivatargóc.
Összességében száraz lesz az idő, nem várható kiterjedt csapadéktevékenység. Az északkeleti szél többfelé megélénkül, zivatarban átmenetileg megerősödik.
A legmelegebb órákban 24-29 fok közé emelkednek a maximumok.

részleges kánikula várható
Foltokban előfordulhat zápor, zivatar

Idén a Medárd javarészt eseménytelen időjárással telik. Kedden enyhén indul a reggel, napközben pedig a több órás napsütés mellett gomolyfelhő-képződés várható, ám csak kevés helyen hullhat belőlük záporeső, esetleg egy-egy zivatar. Időnként élénk északkeleti szél frissíti a levegőt, jóval erősebb széllökés csak zivatarcellák környékén futhat ki.
Meleg, strandidőben lesz részünk, zömmel 27-30 fok köré emelkedik a hőmérő higanyszála. Néhány helyen akár 30 fok feletti hőségnapot is regisztrálhatunk, így kedden-szerdán részleges kánikula köszönt be.

Szerdán érdemben nem változik a légköri alaphelyzet, a keddihez hasonlóan a napsütés mellett gomolyfelhők jelennek meg, lokálisan lehet zápor, zivatargóc kisebb összeáramlások mentén. Az északias szél élénk, zivatarok környezetében erős lökésekkel párosulhat. A maximumok 26-31 fok között tetőznek.

Csütörtökön és pénteken növekszik a légköri nedvességtartalom, megszaporodnak a záporok, zivatargócok a hosszabb-rövidebb napsütéses órák mellett illetve között.
Kedvezőbbek lehetnek a feltételek, hevesebb, jégesővel, felhőszakadással, viharos széllökésekkel kísért zivatarokhoz is.
A nappali felmelegedés érdemben nem változik, inkább csak a csapadék hűtőhatása befolyásolhatja változó térben és időben annak alakulását.
Általában 25-30 fok közötti csúcsokat mérhetünk.

Előrejelzés: Pap Áron