04.10-15: Tavaszias hétvége, majd ismét hidegfront

Nyugat-Európába az átmeneti enyhülés után – vasárnappal kezdődően – újabb hidegfront érkezik, miközben nálunk a fokozatosan emelkedő hőmérsékletek tavaszias hétvégét ígérnek.

Eleinte száraz, az eddigieknél melegebb, tavaszias levegő sodródik a medencébe, majd a Földközi-tenger térségében képződő mediterrán ciklon egyre nedvesebb léghullámokat szállít országunk irányába. Ezt követően kedden a Nyugat-, Északnyugat-Európát és a Skandináv-félszigetet meghatározó hideg légtömeg hozzánk is elér.

Részletes magyarországi előrejelzés:
Szombaton napközben nyugat felől felvonuló, változó mennyiségű fátyolfelhőzet szűrheti a napsütést, továbbá nappali gomolyok is megjelenthetnek az égen. Esőre nem kell számítani, kellemes, kertészkedő vagy kirándulóidő ígérkezik.
A déli, délnyugati szelet élénk, több helyen erős, a Kisalföldön viharos lökések kísérik időnként. A legmelegebb órákban 14-20 fok között tetőznek az értékek.

Vasárnap az ország legnagyobb részén fagymentes hajnalra ébredhetünk, általában 0 és +9 fok közé süllyed a hőmérő higanyszála, jelentéktelen légköri fagy csak elvétve fordulhat elő.
A nap folyamán újabb felhősáv keresztezi az országot nyugatról-kelet felé haladva. Több-kevesebb napsütés emellett természetesen várható. Jelentős eső nem esik, bár délután, este az ország északi felén kialakulhat kisebb eső, zápor.
A déli, délnyugati légáram napközben élénk, időnként erős, az északnyugati országrészben alkalmanként viharos lökésekkel párosulhat. Kora délután tavaszias, 15-21 fok közötti hőértékekre számíthatunk.

Az előttünk álló hét elején még kellemesen meleg, tavaszi idővel kezdünk.
Hétfőn a fagymentes, kissé felhős reggelt követően, változó felhőzet mellett hosszabb időszakokra kisüt még a nap, de nyugat felől egyre több felhő érkezik és a nyugati megyékben délután kisebb eső, zápor is lehet, valamint megnő egy-egy zivatargóc kialakulási esélye is.
A délnyugati, déli szél ezen a napon is gyakran felélénkül, megerősödik. Tovább enyhül az idő, immár 17-23 fok közötti csúcsértékeket mutathatnak a hőmérők, sőt néhol nem zárható ki, hogy elérjük a 24-25 fokot. Este markáns hidegfront közelít.

Kedden már itt hullámzik a nyugati országrész felett az a frontzóna, annak hidegfrontja melyhez egy mediterrán ciklon is kapcsolódik. Ezen tényezők hatására délnyugat felől nedves, esőt hozó légtömeg érkezik és az erősen felhős, borongós égbolt mellett mind több helyen kezdődik csapadéktevékenység. Eső, záporeső mellett a déli és keleti régiókban helyenként zivatarok kialakulása is valószínű.
A délnyugati szél átfordul északnyugatira és megerősödik, a Dunántúlon olykor viharossá fokozódik. Nagy hőmérsékleti különbség alakul ki a nyugati és keleti határ között, míg nyugaton már a 10 fokot sem éri el, addig keletebbre még 20-23 fok közötti értékeket is regisztrálhatunk.

újabb hidegfront érkezik
A hidegfront nagy hőmérsékleti különbséget okoz – OMSZ

Szerdára országszerte visszaesik a hőmérséklet, sokfelé esős idő valószínű, illetve a nyugati országrészben, valamint a magasabban fekvő tájakon havas eső, havazás válthatja fel a folyékony halmazállapotot.
Erős, a Dunántúlon viharos északnyugati szél hozza magával a hideg levegőt, ezért ezen a napon már csak 5-11 fok között tetőznek a maximumok.

A hét közepe után lassan, de javulni látszik a légköri helyzet, viszont jelentős melegedés még nem történik.

tavaszias hétvége, majd hidegfront
Tavaszias hétvége, majd hidegfront érkezik
forrás: Borsod Meteo

Forrás: Borsod Meteo

Ha tetszett a cikk, kövessen minket Facebook-oldalunkon!