Visszatér a tavasz

Az Atlanti-óceán felől anticiklon nyúlik be a kontinens belseje felé, ami péntekre Magyarország fölé helyeződik és hétvégén már enyhe, tavaszias időt eredményez.

Pénteken jelentősen erősödik a nappali felmelegedés mértéke és ezzel együtt gyengülnek, ritkulnak az éjszakai fagyok a hét utolsó napjain.

Részletes előrejelzés:
Csütörtök éjszaka legyengül az áramlás, kiderül több helyen az ég. Éppen emiatt péntekre virradóan még mindig mélyre süllyed a hőmérő higanyszála. Az ország túlnyomó részén +1, -6 fok között szóródik, de a fagyzugos tájakon -7, -10 fok körüli értékek is előfordulhatnak.
A nap folyamán fátyol- illetve gomolyfelhőzet megjelenése mellett sok napsütésre készülhetünk, érdemi csapadék már teljesen valószínűtlen.
A szél délire, délnyugatira fordul és megélénkül, a Dunántúlon alkalmanként megerősödik, mellyel elkezdődik a melegadvekció. Kora délutánra 10-17 fok közé melegszik a levegő.

Hétvégén tovább erősödik a nappali felmelegedés, visszatér a tavasz!
A szombat reggel még csípősen indul szórványos fagyokkal, a fagyzugokban továbbra is mérhető -3, -4 fok körüli érték, másutt -2, +4 fok között alakulnak a minimumok.
Napközben zömmel magas szintű felhőzet lehet az égen, illetve kevés nappali gomoly is képződik, esni azonban nem fog. A déli, délnyugati szelet élénk, több helyen időnként erős széllökések kísérhetik. A maximumok 14-20 fok közé emelkednek.

Vasárnap reggel enyhébben indul a nap, jelentősebb fagy várhatóan már a fagyzugokat sem érinti. Kora délután valamivel több felhő zavarhatja a napsütéses időszakokat. Jelentős eső nem, elvétve gyenge záporeső azonban nem zárható ki a felhőkből.
A déli, délnyugati szél változatlanul élénk marad, erős lökések az ország nyugati felén tapasztalható. A hőmérő higanyszála 15-21 fok közé kúszik.

visszatér a tavasz
Tavaszra fel! – forrás: Borsod Meteo

A jövő hét elején, hétfőn, a vasárnapihoz hasonló, változóan felhős égre tekinthetünk fel, folytatódik a kellemes, tavaszi jelleg. Reggel már fagytól nem kell tartani és délutánra elég magasra, 17-23 fok közé emelkedik a hőmérséklet.
A délies légáram élénk, erős lökésekkel párosulhat.

Érdemi változás jövő hét keddig-szerdáig nem történik, ám ekkorra egy mediterrán ciklon és a hozzá kapcsolódó frontzóna közelítheti meg országunkat nyugat felől, mely a csapadékhajlam megnövekedését és -nagy bizonytalanság mellett – lehűlést is hozhat magával.

Borítókép: Györkő Zsombor fotója,
Előrejelzés: Borsod Meteo