Az elmúlt napokban 11 vulkán aktivizálódott

A világ különböző pontjain tizenegy vulkán aktivizálódott az elmúlt napokban.

EURÓPA
Olaszországban az Etna vulkán két hét leforgása alatt 8 alkalommal tört ki. “Ébredését” több tíz kilométeres távolságban is hallható mély morajlás kísérte. Legutóbb nagy robajjal lávát, vulkáni kőzetet és több kilométer magas hamutömböket juttatott az ég felé, ami aztán a környező településeket vastagon beborította.

Screenshot 20210304 005752
Az Etna 8. kitörése Fotó: Michele Testoni


Oroszországban a Kljucsevszkoj tört ki február 26-án. A Kamcsatkai vulkán hosszú lávafolyama szokatlan közelségből veszélyezteti a szomszédos településeket.

AMERIKA
Amerikában az ecuadori Reventador, a guatemalai Pacaya és Fuego, valamint a mexikói Popocatepetl tűzhányók esetében egyaránt erőteljes tevékenységről számolnak be az utóbbi napokban: robbanásokat generálnak a vulkánok és láva-szökőkútakat indítanak. A Közép-Amerikában található Pacaya vulkán mostani kitörését például az elmúlt évek egyik legaktívabb szakaszának minősítették.

ÁZSIA
A Fülöp-szigeteken található Taal vulkán – a tavalyi évhez hasonlóan – számos földrengést váltott ki és félő, hogy ismét kitör. A tűzhányó közelében élő családok evakuációja megkezdődött.

Indonéziában az Anak Krakatau, a Jáván található Merapi és a Szumátra szigetén lévő Sinabung vulkánok szintén megkezdték a láva kibocsátását. A Sinabung március 2-án, kedden, 5 kilométer magas hamufelhőt küldött az ég felé és többszáz család kitelepítését eredményezte.

11 vulkán aktivizálódott
A Sinabung 5 kilométeres hamufelhője – Reuters

Végezetül Japán legaktívabb vulkánja kerül a felsoroláshoz: a Sakurajima aktív tevékenységéről ugyanis ismét jelentést tettek.

Megjegyzendő még, hogy földrengés raj zajlik Izlandon, ahol az elmúlt 7 napban több, mint 10.000 kisebb-nagyobb földrengést regisztráltak a műszerek a Keilir vulkán közelében. Izlandi kutatók szerint ez arra utal, hogy a régió a következő néhány órában vagy napban akár kitörésnek is indulhat.

Két napos részletes időjárás-előrejelzésünk IDE KATTINTVA olvasható.