02.20-25: Anticiklon érvényesül, köddel társul az enyhe idő

Anticiklon hatása érvényesül a következő napokban, ami nyugodt, egyhangú, télen gyakran ködös időjárást biztosít.

Péntek hajnalban még csak helyenként találkozhatunk ködfoltokkal, viszont hétvégén és a jövő hét folyamán az ország döntő többségében párásan, ködösen indul a reggel. A makacs ködmezők néhol tartósan is beragadhatnak, visszafogva a napfényt és az enyhülést, így az ország különböző pontjain más-más léptékkel melegszik fel napközben a levegő.

A szombati időjárással kezdődően az anticiklon napokig szinte azonos szinten tartja majd a napi hőmérsékleteket:

Hajnalonként -3, +4 fok között alakulnak a minimumok, keleten fagypont alá csökkennek a hőmérsékletek, nyugaton viszont pozitiv tartományban maradnak.

Screenshot 20210218 212411
Február 22, hétfő – hajnali hőmérsékletek — OMSZ


Délutánonként +5 és +15 fok magasságáig emelkedik általában a hőmérő higanyszála, észak-keleten az alacsonyabb, délnyugaton a magasabb értékekkel.

Screenshot 20210218 212313
Február 22, hétfő — délutáni hőmérsékletek — OMSZ

Pénteken erősen felhős égbolt várható, csak helyenként vékonyodik el a felhőzet rövid időszakokra. Észak-keletre csapadék érkezik az esti órákban, helyenként ónos eső, a magasabban fekvő területeken havas eső is hullhat!

Screenshot 20210218 212103
Kisebb csapadék érkezik észak-keletre – február 19, péntek

Szombaton – főként az ország északi felén – sűrű, tartós ködfoltokkal, az ország középső, déli tájain pedig szórványos esővel számolhatunk. Délelőtt még sok lesz a felhő, ahogy az éjszakai csapadék dél-kelet felé távozik, de napsütéses tájak is előfordulnak, délután pedig tovább csökken a felhőborítottság.

Vasárnap a szétoszló köd után felhős-napos időszakok váltakoznak, csapadék nem várható. Délelőtt több, délután kevesebb felhővel számoljunk és megélénkülő dél-keleti széllel.
Délután pár órás napsütés várható többfelé, ami kellemes, derűs jelleget kölcsönöz az időjárásnak.

Kellemes hétvégét kívánunk!

Borítókép: Györkő Zsombor fotója